Haags kantoor Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn is een van de partners van het nieuwe platform Firm24, een online ‘one stop shop’ voor juridische, notariële, bancaire en fiscale zaken, waarop ondernemers voor vaste, scherpe tarieven diensten kunnen afnemen of zelf basisovereenkomsten of contracten kunnen opstellen met behulp van online tools.
Door Joris Rietbroek
Aan de basis van Firm24 stond een website waarop een startende ondernemer zelf een BV kan oprichten, wat eenvoudiger is sinds er geen startkapitaal van 18.000 euro meer nodig is. Zo ontstond bij mede-oprichter Rick Schmitz het idee om een aanbod van verschillende juridische en financiële diensten samen te voegen via één online portal, waarop gerenommeerde partijen hun diensten aanbieden die lang niet de hoofdprijs kosten. Nederlandse (startende) ondernemers kunnen er terecht, maar ook buitenlandse ondernemingen die zich in Nederland willen vestigen.
Door een goed netwerk ging het enthousiast maken en inlijven van partijen als Pels Rijcken of SGG Group relatief eenvoudig. “Accountantskantoor Mazars is twee handen op één buik met Pels Rijcken, dat kantoor doet weer zaken met SGG en zo ging het balletje snel rollen,” vertelt Schmitz. Volgens hem is de kracht van Firm24 de combinatie van scherpe tarieven, die mogelijk zijn doordat cliënten een deel van het juridische of notariële werk feitelijk zelf doen. ‘Cliënten gaan in de stoel van de advocaat of notaris zitten’, zo omschrijft Firm24 dit in een ronkend persbericht. Met behulp van online tools kunnen ondernemers zelf documenten als een contract of een arbeidsovereenkomst opstellen en uitprinten. Gratis.
Diensten tegen kostprijs
Het grote voordeel hiervan volgens Schmitz: efficiëntie voor klanten en de partners. “Een notaris hoeft zich geen uur lang meer bezig te houden met het verzamelen van informatie, de advocaat hoeft geen intakegesprek van een half uur meer te voeren”, schetst hij. “Die stappen zet de klant zelf online. Dat kunnen ook complexere documenten zijn, zoals de samenstelling van een huurovereenkomst van acht pagina’s. De cliënt kan online afmetingen, kadastrale gegevens en de ligging van een te verhuren pand opgeven.”
Dat werkt ook zo bij de online oprichting van een BV., wat online bijna gratis kan. “Maar uiteindelijk moet een notaris wel de akte laten passeren. Dat kost in het notariaat meestal nog 800 tot 1000 euro, maar wij kunnen dit voor 400 euro aanbieden,” zegt Schmitz. Het is een voorbeeld van de vaste prijzen die via Firm24 zijn vastgelegd, en die zijn volgens hem de toekomst. “De advocaten en notarissen bieden hun diensten via ons in de regel tegen kostprijs aan. Een review van een arbeidsovereenkomst voor 125 euro is dus eigenlijk onmogelijk, maar de kans is groot dat iemand terugkomt als hij tevreden is over een dienst. Daar hopen de partners op.”
Nieuwe markt aanspreken
Die hoop kan Imma Zandbergen, als business development adviseur van Pels Rijcken nauw betrokken bij het project, van harte onderschrijven. “Daar geloven we ook zeer in, we zien het ook als een manier om een nieuwe markt aan te spreken”, zegt ze. “Er blijven immers altijd genoeg specifieke situaties over waarbij mensen toch het advies van een advocaat zullen inwinnen. Het blijft immers maatwerk, en daarmee mensenwerk.”
Pels Rijcken droeg als juridische partij bij aan de inhoud van de tool – 24LegalDocx genaamd – om basisdocumenten mee samen te stellen. “Het gaat om informatie waarvan we denken dat de waarde inmiddels laag is. Je kunt ook googlen op ‘arbeidsovereenkomst’ en je hebt er zo een paar gevonden. Voor de tools dachten we mee over welke vragen de cliënt moet krijgen bij het invullen. Dat gaf ons ook weer nieuwe inzichten: zaken die voor advocaten voor de hand liggen, bleken ook voor de oprichters van Firm24 soms nog ingewikkeld. Dat dwong ons om voor heldere formuleringen te zorgen, die de klant bovendien iets kunnen leren.”
Een stukje kennisdeling dus, iets waarvan ook Pels Rijcken inmiddels de grote waarde inziet, zodat mensen niet meer voor alles naar een advocatenkantoor hoeven te komen. Zandbergen: “Daarnaast is dit voor ons een mooie kans om met een nieuw businessmodel met vaste prijzen te experimenteren. Eind dit jaar evalueren we hoe het de eerste maanden gegaan is en of we verder gaan.”