Voor trouwe lezers van Advocatie.nl is het geen verassing meer: berichten over nóg weer eens een schorsing van de inmiddels übergeschorste Dion Bartels. Twee weken geleden was het weer zover, toen drie tuchtuitspraken werden gepubliceerd. Voor wie het allemaal niet meer kan volgen, hier een overzicht van twee jaar tuchtzaken en procedures tegen Bartels. Over rectificaties, beslagleggingen, faillissementen, schending van de geheimhoudingsplicht, verdachte auto-ongelukken… enzovoort enzoverder.
Een tuchtrechter herhaalde al eens de woorden van de curator in het faillissementsverslag van Bartels Advocaten: er kwam niks terecht van de praktijkvoering, omdat de advocaat het te druk had met bijzaken, voortvloeiend uit zijn turbulente publicitaire advocatenbestaan. Namelijk: verweren schrijven voor de diverse tuchtzaken en civiele procedures die hij voerde tot aan zijn schorsing vorig jaar. En daarna.
Want ook na zijn schorsing ziet Bartels de rechtbank nog net zo vaak van binnen als toen hij nog advocaat was. Vorige maand waren er weer uitspraken in drie tuchtzaken, tegen hem aangespannen door zijn aartsvijanden Jerry Hoff en Richard Homburg. Diverse andere procedures van Homburg tegen Bartels zijn nog onder de rechter. We pretenderen met het onderstaande geen volledig overzicht te presenteren van alle zaken waar Bartels in figureerde. Degene die weet wat er mist, kan de redactie mailen, dan maken we het compleet.
19 juli 2010: 3x uitspraak tuchtzaak raad van discipline
Deze kwamen ook uit de koker van Richard Homburg en zijn trouwe bef Jerry Hoff. Bartels zou bedreigende sms-jes naar Richard Homburg gestuurd hebben en weer eens een artikeltje 46, de advocaat betaamt enz.-overtreding hebben gemaakt. En verder werd aangifte gedaan in 2009 tegen Homburg, gepaard met uitlatingen over hem die ’te sterk’ waren. Weer een maand schorsing bovenop zijn schorsing voor onbepaalde tijd. Mocht Bartels die schorsing weggepoetst krijgen, dan kan hij nog bijna een jaar op sabattical vanwege de aanvullende schorsingen die daarna in werking treden. Bij het Hof van Discipline lopen momenteel geen zaken meer die Bartels betreffen.
16 juni 2010: 2x uitspraak tuchtzaak raad van discipline
Weer victorie voor kamp Homburg en Hoff. De laatste wierp Bartels een grote bek toe, na enkele kort gedingen. Moet kunnen, vond de rechter.
Voorjaar 2010: aansprakelijk in faillissement
Curator Kees van den Endt, die het faillissement van Bartels Advocaten afhandelt, heeft een zaak aanhangig gemaakt waarin Bartels en zijn Bromios BV aansprakelijk worden gesteld voor de benadeling van de crediteuren. Loopt. Dit najaar eerste zittingen.
2 april 2010: uitspraak Hof van discipline, schorsing blijft in stand
De geschorste Bartels haalt bakzeil in het hoger beroep dat hij aanspande om zijn schorsing voor onbepaalde tijd ongedaan te krijgen. Hij werd op alle punten in het ongelijk gesteld.
23 maart 2010: Tuchtzaak Raad van Discipline Amsterdam
Klacht van Deken Utrecht. Drie maanden schorsing erbij. Het meest opzienbarende klachtonderdeel dat de raad gegrond verklaarde, is dat hij delen uit het dossier van een echtscheidingzaak van de vrouw van J. Bouwhuis – cliënte van een kantoorgenoot van Bartels – lekte naar Quote, en ook gebruikte voor klantenwerving. Geheimhoudingsplicht geschonden, vond de tuchtrechter. Daarnaast werd Bartels getuchtigd voor zijn optreden in een uitzending van Jort Kelders’ Bij ons in de BV op 5 november vorig jaar. Daar zat Bartels als advocaat vrijuit te kletsen over de Palm Invest-zaak, twee dagen na zijn schorsing.
16 december 2009: getuchtigd in zaak Wijs en Van Oostveen
Dekenklacht gegrond verklaard door tuchtcollege Utrecht. Één maand schorsing wegens geschil met gedupeerde beleggers over declaraties.
December 2009: aansprakelijk voor omvallen Palm Invest
Curator Evert Baart stelt Bartels Advocaten aansprakelijk voor het omvallen van Palm Invest wegens onrechtmatig handelen. Bartels deed naar eigen zeggen aangifte tegen Palm Invest op verzoek van de FIOD-ECD. Baart zegt dat Bartels niet persoonlijk de aangifte heeft gedaan, maar een kantoorgenoot. Strafadvocaat Jeroen Soeteman van de Palm Invest-verdachten wil voor het komende hoger beroep een onderzoek naar de betrokkenheid van Bartels bij de zaak. Hij hoopt dat het onderzoek in 2011 er komt. Zaak loopt nog.
24 november 2009: Faillissement
Rechtbank Utrecht verklaart Bartels advocaten failliet.
18 november 2009: KG United Momentum Group Utrecht
De befaamde zwarte lijst met malafide vastgoedfondsen breekt Bartels weer eens op. Stenenfonds United Momentum Group (UMG) spant kort geding aan tegen de Vereniging van Vastgoed Participanten (VVP) en Bartels zelf wegens onrechtmatige publicatie over beleggingen. Rectificatie volgt.
5 november 2009: kort geding Bouw State, Bouwhuis en Hans Wiegel
Bartels mag in het beklaagdenbankje aanschuiven naast Quote-hoofdredacteur Van Stokkum. Op de quote-website verscheen een artikel: “Ponzi”. Hans Wiegel zou betrokken zijn bij vastgoedfraude. Bartels lekte vertrouwelijke informatie aan Quote uit een echtscheidingsdossier van J. Bouwhuis dat door een kantoorgenoot werd behandeld. Verder werd negatieve publiciteit over beleggingen Bouw State verspreid. Spreek- en publicatieverbod over Bouw State en Bouwhuis.
3 november 2009: Schorsing voor onbepaalde tijd
Bartels voor onbepaalde tijd geschorst als advocaat wegens onbehoorlijke bedrijfsvoering. Dit omdat volgens Bartels, Richard Homburgs’ advocaat Jerry Hoff, de lokale raad van toezicht dreigde aansprakelijk te stellen voor de schade die Homburg leed als geen actie tegen Bartels zou worden ondernomen. Echter, de reden voor de schorsing was een onderzoek, al gestart in 2008 door de deken, naar Bartels’ praktijk. Bartels diende daarop nog een tuchtklacht in tegen deken Baauw-De Bruin die het gehonoreerde verzoek tot zijn schorsing indiende.
21 oktober 2009: kg Homburg
Homburg “De Nederlandse Madoff” Noemen mag niet van de voorzieningenrechter. Ook mag Bartels niet langer publiekelijk beweren dat Homburg hem laat schaduwen.
September 2009: auto-ongelukken
De advocaat raakte twee keer achter elkaar betrokken bij ‘verdachte’ auto-ongelukken. Daarna kreeg hij enige tijd beveiliging.
12 augustus 2009: Homburg legt beslag op Napoleonverzameling
De ruzie tussen Richard Homburg en Dion Bartels laait op. Homburg legt beslag op het huis van Bartels en zijn Napoleonverzameling. Een week later legt Bartels beslag op huizen, zakelijke en privérekeningen van Homburg. De rechter hief in het volgende kort geding het beslag op Homburg op. Die op Bartels’ bezittingen bleef gehandhaafd.
11 juni 2009: KG Foreclosure Investment Amsterdam
Bartels moet onjuist persbericht over betrokkenheid Foreclosure Investment bij hypotheekfraude rectificeren.
1 april 2009: KG Homburg Rechtbank Utrecht
Vastgoedman Homburg wint het KG. Bartels moet weer rectificeren omdat hij in het blad Vastgoedmarkt vertelde dat Homburg in Amerika door de SEC onderzocht werd.
15 Januari 2009: kort geding Partrust Rechtbank Amsterdam
Bartels wordt veroordeeld tot betaling aan Partrust van € 25.000,- als voorschot op de schadevergoeding en plaatsing van het vonnis op de eigen website. Volgens de voorzieningenrechter heeft Bartels een gerichte campagne gevoerd tegen Partrust “waarmee de grenzen van de maatschappelijke betamelijkheid zijn overschreden.” Bartels ging in hoger beroep.
December 2008: Lemmens groep legt beslag op bezit Bartels
De Lemmens Groep legt met hulp van advocaat Matthijs Kaaks voor vijf miljoen aan conservatoir beslag op het huis en bankrekeningen van Bartels om berichten over de vastgoedbelegger van de website te krijgen. “Juridische intimidatie,” roept deze, maar Bartels bindt in en haalt alles weg van ‘De best bezochte advocatenwebsite van Nederland.’ Deken Baauw-deBruin meldt dan dat er diverse onderzoeken tegen de vastgoedadvocaat lopen.
4 september 2008: kort geding Lemmens groep Rechtbank Amsterdam
De ‘juridische pyromaan’ Bartels, zoals Jerry Hoff hem ooit bestempelde, moet rectificeren. Bartels verspreidde bericht dat de Lemmens Groep rentebetalingen had gemist. “Feitelijk onjuist”, oordeelde de rechter. Rectificaties moeten in De Telegraaf en op de website.
20 februari 2008: kort geding B&S vastgoed
Als voorzitter van de Vereniging van Vastgoed Participanten (VVP) zette Bartels Vastgoedfonds B&S uit Laren op zijn Zwarte lijst. Rectificatie volgt.