Advocaten van de omgevallen zakenbank Lehman Brothers dagen Barclays voor de rechter vanwege een veel te lage overnameprijs, Dirkzwager treft een schikking met een groep van veertig gedupeerde beleggers, minister Hirsch Ballin van Justitie pakt onredelijke incassokosten aan en de Amsterdamse rechtenstudent Axel Arnbak won de Internet Scriptieprijs. Enkele headlines van deze week.
+++ Advocaten Lehman Brothers dagen Barclays +++
Dat meldt persbureau Bloomberg. Barclays nam destijds voor een prikje (1,5 miljard dollar) de zakenbankafdeling van het failliete Lehman over en betaalde daar volgens de advocaten minstens 5 miljard dollar te weinig voor. Zij vragen nu een herziening van de overnamedeal, zodat Barclays de betwiste activa moet terugstorten in de Lehman-boedel.
+++ Dirkzwager schikt +++
Eerder gemeld op Advocatie Snelnieuws: Advocaten- en notariskantoor Dirkzwager, met vestigingen in onder meer Arnhem en Nijmegen, heeft een schikking ter waarde van € 10 miljoen getroffen met gedupeerde klanten in de zaak rond de prospectus van het investeringsvehikel `Semper Tulipa`. Dit meldde De Telegraaf eind vorige week. Dirkzwager had de prospectus van een goedkeurende verklaring voorzien. Dit gaf beleggers vertrouwen in het investeringsvehikel. De investeringen in Semper Tulipa werden echter grotendeels in het tulpenfonds SBC gestoken. SBC raakte door fraude in opspraak, en ging failliet waardoor de investeerders veel geld kwijt waren. Door de schikking wordt ongeveer 60% van de schade vergoed die de investeerders hebben geleden.
+++ Hirsch Ballin pakt incassotarieven aan +++
Minister Hirsch Ballin van Justitie wil onredelijk hoge incassokosten aan banden leggen. Straks wordt de vergoeding voor buitengerechtelijke incassokosten berekend als percentage van het bedrag dat de schuldenaar aan de schuldeiser verschuldigd is. Zo mag bijvoorbeeld maximaal € 150 euro aan incassokosten worden gevraagd wanneer de schuldenaar een rekening van 1000 euro niet heeft betaald. Dit blijkt uit een nieuwe regeling die vanaf vandaag voor advies op de website www.internetconsultatie.nl. De bewindsman hoopt via de internetconsultatie reacties te ontvangen op de ontwerpregeling.
+++ Internet Scriptieprijs gewonnen door Arnbak +++
De Amsterdamse rechtenstudent Axel Arnbak kreeg de prijs voor zijn scriptie getiteld Alles onder controle?, over de invoering van de bewaarplicht voor telecommunicatiegegevens. Uit twaalf inzendingen selecteerde de jury drie genomineerden, die de gelegenheid kregen hun scriptie toe te lichten. Naast Axel Arnbak waren dat Dore van Hoorn (Rijksuniversiteit Groningen) voor haar scriptie Het recht versus de muur en Emiel van Dongen (Universiteit van Tilburg) met Virtuele kinderporno versus legaliteit. Juryvoorzitter prof. Nico van Eijk roemde Arnbak omdat zijn scriptie een hoogst actueel onderwerp betreft met een grote maatschappelijke impact, “maar minstens zo belangrijk zijn de gedegen aanpak, toegankelijke schrijfstijl en de originele invalshoek die de jury hebben overtuigd”.
+++ Controle op witwassen faalt +++
De toezichthouder voor de advocatuur, het Bureau Financieel Toezicht (BFT), wil verdergaande bevoegdheden. Nu is hij niet in staat om de naleving van anti-witwasregels te controleren. Dit zegt BFT-directeur Folkert Winkel tegenover Het Financieele Dagblad. Aanleiding is een recente uitspraak van de hoogste tuchtrechter voor advocaten. Door die uitspraak kan de toezichthouder geen inzage krijgen in dossiers van klanten. Inzage is volgens het BFT essentieel om te toetsen of advocaten zich houden aan de Wet Melding Ongebruikelijke Transacties en de Wet Identificatie Dienstverleners. “De wetgever moet nu iets doen,” zegt Winkel tegen het FD. “Wij zijn anders niet in staat om effectief toezicht te houden op de advocatuur.”