In crisisperiodes stellen burgers hun beslissingen over de aankoop van een woning of de oprichting van een een bedrijf uit. Ook voor het opstellen van een testament nemen de burgers een afwachtende houding aan. Dat zegt de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (KFBN) op basis van gegevens die zijn verzameld bij alle Belgische notarissen.
Jaarlijks gaan er ongeveer 2,5 miljoen mensen in België langs bij de notaris. Cijfers over de activiteiten van de notaris zijn een graadmeter voor wat er bij de bevolking leeft, meent de KBFN.
Aan de positieve kant: op de vastgoedmarkt tekent het Belgische notariaat sinds maart 2009 een heropleving van de vastgoedmarkt op. In april en mei stabiliseerden de activiteiten, in juni was er opnieuw een heropleving, zodat de index van het tweede trimester terug op het niveau van het eerste trimester van 2008 komt.
Minder positief: er worden minder nieuwe bedrijven opgericht. In vergelijking met vorig jaar stelt het notariaat een daling vast van 10% in het eerste en 25% in het tweede trimester. Het aantal oprichtingen lag in het tweede trimester 23% lager dan in het eerste trimester van dit jaar. Het aantal faillissementen was het hoogst in de laatste drie maanden van vorig jaar en het eerste trimester van dit jaar. In het tweede trimester daalde het aantal faillissementen met 5% tegenover het voorgaande trimester.
Tijdens het tweede kwartaal werden er ook minder testamenten afgesloten. De notarissen stellen een daling van 9% vast tegenover het eerste trimester en van 15% ten opzichte van het tweede trimester van 2008. “Burgers stellen dus ook het opstellen van hun testament uit in tijden van crisis. Dat is paradoxaal omdat een testament een middel is om (familie)regelingen uit te werken,” zegt het notariaat. Tot slot: ook het aantal huwelijkscontracten daalde met 5% in het eerste en 14% in het tweede kwartaal.