Als enige buitenlandse advocaat in Afghanistan kreeg ze binnen een corrupt rechtssysteem tientallen gevangenen vrij. De laatste jaren ontsnapte ze meerdere keren aan een aanslag, terwijl haar echtgenoot en drie kinderen bezorgd thuiszitten in Charlotte, North Carolina. De motivatie van advocate Kimberley Motley? “Ik wil geld verdienen en de wereld verbeteren,” zegt de voormalige Miss Wisconsin in lijvig Elsevier-interview.
Het blad sprak haar eind vorig jaar op het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA), waar een documentaire over haar werd vertoond, Motley’s Law getiteld. Ze wordt omschreven als ‘de 112 van Kabul’, vanwege het feit dat zoveel westerse diplomaten en ondernemers haar telefoonnummer inmiddels onder de sneltoets hebben zitten.
Zonder de in het land verplichte hoofddoek, maar met een oneindige dosis onverschrokkenheid krijgt Motley in Afghanistan het onmogelijke voor elkaar. Zo lukte het haar in december 2011 om via een beroep op toenmalig president Karzai een vrouw vrij te krijgen die op haar negentiende was verkracht door de 38-jarige man van haar nicht. Zij was in hoger veroordeeld tot twaalf jaar cel wegens overspel, beviel in de gevangenis van een dochter en trouwde uiteindelijk met de man. Het was voor het eerst in de geschiedenis dat een straf voor een ‘moreel misdrijf’ werd ingetrokken.
Motley was vijf jaar advocaat toen ze in Afghanistan terechtkwam na een oproep door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. In eerste instantie gaf ze trainingen aan Afghaanse soldaten, maar tijdens een reeks gevangenisbezoeken op een rondreis vond ze haar roeping: het bijstaan en vrij krijgen van buitenlandse gevangenen uit onder meer Amerika en Australië, die in het land vastzaten voor drugshandel, moord of wapenbezit. Ze opende haar eigen kantoor in Kabul en kreeg sindsdien meer dan vijftig gevangenen vrij. ‘Ik kreeg ze allemaal out and out: uit de gevangenis en het land uit.’
Als verklaring voor haar onverschrokken houding vertelt Motley over haar jeugd in een achterstandbuurt in Milwaukee, een van de gevaarlijker steden in de VS. ‘Veel buurtbewoners zaten in de bak. Wij waren het enige gezin met twee ouders en vielen ook op door de Koreaanse afkomst van mijn moeder. Voor mij is Afghanistan één grote achterstandswijk. I know how to survive.’
Lees hier het Elsevier-artikel over Kimberley Motley