Een advocaat mag een wederpartij – die door zijn cliënt wordt beschuldigd van het vernielen van onder meer een tuinhekje – geen ‘laffe hooligans’ noemen. Dat is onnodig grievend, en daarmee worden de grenzen van het betamelijke overschreden. Het komt de advocaat op een waarschuwing te staan. Het kostenplaatje van de tuchtzaak: 1350 euro.
Buren hebben een geschil over de erfafscheiding. De ene partij slaat op de erfafscheiding aan het snoeien als de buren op vakantie zijn, en vernielt een boom en een tuinhek. Dat beweert althans de wederpartij.
De advocaat van de buren met de ‘bewuste vernieling’ stelt daarop in een e-mail dat de andere buren ‘laffe hooligans’ zijn. Immers: ‘Beschaafde mensen onthouden zich van het vernielen van andermans zaken’. En in een latere e-mail: ‘Het kenmerk van hooligans is dat zij allerlei willekeurige vernielingen aanrichten en mijn woordkeus laffe is ingegeven door het feit dat het aanrichten van die vernielingen eerst de boom en de haag, onderwerp van de procedure, en thans het hekje, nooit worden aangebracht als mijn cliënten ter plaatse aanwezig zijn.’
De Raad van Discipline is het met klagers eens dat de advocaat de grenzen heeft overschreden: ‘Met de door verweerder gebruikte woordkeus in zijn e-mail van 20 februari 2018, waarmee hij klager (en zijn echtgenote) heeft omschreven als “laffe hooligans”, heeft hij zich naar het oordeel van de raad onnodig grievend jegens klager (en zijn echtgenote) uitgelaten en daarmee de grenzen van het betamelijke overschreden.’
Dat de advocaat later toegeeft dat hij beter had kunnen spreken van ‘stiekeme vernielers’ maakt dit niet anders. ‘In die e-mail heeft hij de gewraakte beschuldigingen aan het adres van klager immers niet volledig teruggenomen, en later vervangen door de suggestie dat klager (en zijn echtgenote) de “stiekeme vernielers” moeten zijn geweest van het hekje van zijn cliënten, terwijl verweerder zich daarbij zelf ook erg heeft vereenzelvigd met de beschuldigingen van zijn cliënten,’ aldus de Raad.
Omdat verweerder pas op de zitting zijn verontschuldigingen aanbood en daarbij ook nog eens een slag om de arm hield, acht de raad een waarschuwing passend en geboden. Daarnaast kost het akkefietje hem 1350 euro: 750 euro kosten Nederlandse Orde van Advocaten, 500 euro kosten staat, 50 euro reiskosten klager en 50 euro griffierecht.