De Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam heeft woensdag een onderzoek gelast naar het beleid en de recente gang van zaken bij SRK Rechtsbijstand. Daarnaast benoemt de Ondernemingskamer een tijdelijke commissaris bij SRK. Deze beslissing volgt op een procedure die SRK zelf had aangespannen, nadat Nationale Nederlanden en Aegon hadden besloten per 1 januari 2019 afscheid te nemen van SRK. De rechter schort deze scheiding op naar 1 juli 2019.
Nationale Nederlanden (NN) en Aegon zijn de grootste deelnemers bij rechtsbijstanduitvoerder SRK: zij zijn goed voor respectievelijk 70% en 20% van de omzet van het kantoor, dat naast honderden juridische medewerkers ook zeventig advocaten in dienst heeft. Nationale Nederlanden en Aegon zijn via een stichting mede-eigenaar van SRK, en zijn van plan het kantoor na opzegging van hun portefeuille per 1 januari te verkopen aan een concurrent als DAS of Arag. De opzegging door NN en Aegon brengt de continuïteit van SRK acuut in gevaar, zegt het kantoor.
De Ondernemingskamer stelt in de uitspraak van woensdag dat er ‘gegronde redenen zijn om aan een juiste gang van zaken van SRK en de Vereniging te twijfelen. Deze redenen zijn vooral gelegen in het handelen van NN’. De kamer oordeelt dat NN zich bij haar opzegging de belangen van SRK en de overige deelnemende verzekeraars onvoldoende heeft aangetrokken, zeker nu al in 2012 duidelijk was dat SRK in de huidige vorm ‘kwetsbaar is’, aldus de kamer. Een herstructurering, waarbij SRK mogelijk ook bijstand zou gaan verlenen aan niet-verzekerden, kwam in 2017 tot stilstand.
Daarnaast plaatst de rechter vraagtekens bij de opzegging door Aegon, in het bijzonder bij de timing daarvan. SRK beschuldigt NN ervan Aegon te hebben ‘meegetrokken’; hierover laat de Ondernemingskamer zich niet uit. Na deze opzeggingen is overleg tussen partijen bovendien niet uitgemond in een ‘ordentelijke’ afscheidsregeling.
De rechter bepaalt daarom dat de opzeggingen door NN en Aegon moeten worden opgeschort tot 1 juli 2019. Uitstel van de opzeggingen is noodzakelijk, aangezien ‘nog volstrekt onduidelijk is wat er gaat gebeuren met de werknemers, de dossiers en de onderneming zelf’, aldus de Ondernemingskamer. Daarnaast heeft de kamer bekend curator Ben Knüppe benoemd tot commissaris van SRK en bestuurder van de Vereniging Groep Rechtsbijstandverzekering. Onder zijn leiding krijgen de partijen de gelegenheid om voor het eind van het jaar tot een regeling te komen op basis van een inventarisatie van de toekomstscenario’s van SRK.
Mocht dit overleg mislukken, dan zal de Ondernemingskamer de zaak voortzetten op 10 januari 2019. Tot die tijd zal het onderzoek naar het beleid en de gang van zaken rond SRK nog niet starten, aldus de rechter.