NautaDutilh heeft vorige week tuchtklachten ingediend tegen notarissen van Simmons & Simmons en Boekel De Nerée. Nauta-advocaat Robert van Galen stapte op verzoek van zijn cliënt Yukos naar de Kamer van Toezicht. De notarissen zouden niet zorgvuldig en niet onpartijdig hebben gehandeld. “Ze hebben hun eigen oordeel boven dat van de rechter gesteld.” Simmons en Boekel houden zich voorlopig op de vlakte.
De tuchtklacht treft drie notarissen en twee kandidaat-notarissen van Simmons & Simmons en Boekel De Nerée. Deze zouden de eigen advocaten en hun cliënten, de Russische curator Eduard Rebgun en staatsoliemaatschappij Rosneft, vorig jaar hebben geholpen om de buitenlandse boedel van de failliete oliegigant Yukos te gelde te maken, bestuurders te ontslaan en statuten te wijzigen. “Mijn cliënt Yukos is boos dat de notarissen hun plicht om zorgvuldig en onafhankelijk te handelen, uit het oog zijn verloren,” aldus van Galen.
Simmons & Simmons zegt niet te willen reageren op de zaak. Boekel De Nerée laat weten zorgvuldig gehandeld te hebben in de kwestie, en vraagt zich af waarom NautaDutilh opeens, een jaar later, met deze actie komt.
Bodemprocedure
De notarissen van Simmons & Simmons en Boekel hadden Rebgun en Rosneft nooit mogen helpen, volgens Nauta. Er liepen nog een aantal kort gedingen waarin de legitimiteit van het faillissement werd betwist. Er moest ook nog bepaald worden of Rebgun in Nederland als curator kon optreden. De rechter wilde dit niet in een kort geding beslissen, maar vond dat het moest worden uitgezocht in een bodemprocedure.
De rechter besliste in oktober 2007 dat het Russische faillissementsvonnis van de in Nederland gevestigde BV’s, Yukos Finance en Yukos International, hier niet kon worden erkend en verklaarde de gemaakte besluiten van Rebgun nietig. De buitenlandse bezittingen van Yukos zijn in die BV’s ondergebracht en is naar schatting twee miljard dollar waard.
Curator Rebgun liet zich niet tegenhouden, ondanks zijn onzekere status. Hij ontsloeg bestuurders van Yukos, veranderde statuten en kondigde -nog voor de uitspraak in de bodemprocedure – op de website van Yukos aan de aandelen van Yukos Finance BV te willen veilen.
Oproep
Van Galen alarmeerde daarop in de zomer van 2007, via advertenties in landelijke dagbladen en de mailinglist van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie, alle notarissen van Nederland. Hij riep deze op niet mee te werken met Rebgun. Dit werkte blijkbaar, want geen notaris werkte nog mee. Nauta denkt dat de advocaten van Simmons en Boekel daarna bij geen enkele externe notaris meer terecht konden, en het daarom maar binnen hun eigen kantoor hebben opgelost. “Dat zou zeer bedenkelijk zijn,” liet advocaat Barbara Rumora-Scheltema van Nauta-advocaat in NRC-Handelsblad weten.
In elk geval lukte het Rebgun, ondanks de inspanning van Van Galen, de aandelen Yukos Finance aan de Russische investeringsmaatschappij Promnefstroi te slijten. Dat hedgefonds was tot vorig jaar nog onderdeel van Rosneft.
De meeste klachten richten zich op Simmons & Simmons voor hun hulp aan Rebgun, maar ook Boekel de Nerée moet zich volgens Nauta verantwoorden voor de tuchtrechter. Het notariaat van Boekel zou cliënt Rosneft aan een akte van schuldvordering hebben geholpen, waardoor het bedrijf beslag kon leggen op de aandelen Yukos Finance. Van Galen keurt de gang van zaken bij zijn concurrenten af: “Ze hebben hun eigen oordeel boven dat van de rechter gesteld.” (10 juli 2008)