Zestig procent van de notarissen heeft geen boodschap aan het wettelijk verplichte energielabel bij de overdracht van woningen. Dat blijkt uit onderzoek van de Landelijke Makelaars Vereniging (LMV) onder zesentachtig aangesloten leden. Van de 900 koopovereenkomsten die de LMV tegen het licht hield, wisselde slechts zestien procent van de woningen met een energielabel van eigenaar. Het ministerie van Volkshuisvesting is boos.
Het energielabel is verplicht. De KNB sprak met minister Vogelaar af dat de notaris “eist”dat er een energielabel aanwezig is bij het passeren van de akte. Maar er is een probleem: “niemand bestraft iemand,” zegt woordvoerder Mieke Berkers van de KNB. “Als koper en verkoper zeggen geen bezwaar te zien in het ontbreken van het label, dan houdt het voor de notaris gewoon op en gaat de koop door. Een notaris mag dan ook niet weigeren.”
Ger Hukker, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), schetst een nog onthutsender beeld in een deze week te verschijnen artikel in Notariaat Magazine. Volgens hem zetten Amsterdamse notarissen in het standaard koopcontract vooraf al een clausule dat er door beide partijen wordt afzien van het energielabel. In Amsterdam wordt, in tegenstelling tot de rest van Nederland, het koopcontract bij de notaris opgemaakt. “Amsterdam is een groot probleem voor mij,” aldus Hukker.
De woordvoerder van de NVM, Roeland Kimman, bevestigt dat dit geconstateerd is in overdrachtsaktes van Amsterdamse notarissen. Toch is hij wél postitief over het energielabel: “Wij zien dit jaar als een overgangsjaar. Door de negatieve publiciteit ging het niet helemaal goed. Eerst keek je ook niet naar dat bordje met de CO2-uitstoot naast de nieuwe auto. Nu wel, laten we hopen dat de notaris dat straks ook doet.”
Tuchtklacht
Berkers neemt deze zaken serieus: “We hebben het rapport van de LMV nog niet gelezen, maar als blijkt dat het echt zo erg is dan gaan we wel stappen ondernemen. We weten nog niet precies hoe het in de praktijk gaat. Maar mocht uit eigen onderzoek blijken dat het slecht gesteld is met het naleven van deze wettelijke verplichting, dan kunnen we een tuchtklacht indienen als we achterhalen om wie het gaat.”
Maar wie gaat er nou handhaven? VROM nog niet. Op de website ‘dreigt’ het ministerie met sancties als de verplichtingen rondom het label niet goed worden nageleefd. Een blaffende hond, of wordt er echt gebeten? Richard Gielen, woordvoerder voor minister Vogelaar: “We maken pas na een jaar de balans op. We gaan ons nu eerst bezig houden met de voorlichting van de makelaars en notarissen. Mogelijke sancties sluiten wij niet uit.”
Hans de la Porte van Vereniging Eigen Huis verbaast het allemaal niks: “Het energielabel is voor kopers een administratief gedrocht van 200 euro. De overheid moet er data bij leveren dat de staat van een huis weerspiegelt, daar hebben kopers wat aan. Gelukkig komt er nu een opleiding die een zekere vakbekwaamheid van de labelinspecteurs garandeert. Sancties helpen niks, je moet de huizenkopers warm maken voor het energielabel.”