Een groep advocaten heeft zaterdag in Amsterdam een nieuwe vakbond voor de beroepsgroep opgericht: Vereniging Advocaten Belangen i.o. Het is hun bedoeling om de belangen te behartigen van de advocaat en de piketstaking in januari 2020 voort te zetten.
Een ad interim bestuur is zaterdag benoemd: de voorzitter is de Amsterdamse advocaat Lucien Nix en de penningmeester, secretaris en woordvoerder zijn respectievelijk zijn confrères Saskia Koerselman, Dionne Glaudemans en Pieter Dietz de Loos. Het bestuur is vooralsnog ad interim, wat inhoudt dat later de concept-statuten en het huishoudelijk reglement volgen. Ook wordt mogelijk het huidige ad interim bestuur vervangen door een permanent bestuur.
De motieven voor de nieuwbakken vereniging werden vorige week al duidelijk toen onder meer Nix een brief verspreidde op social media waarin de eerste aanzet werd gegeven voor de Vereniging Advocaten Belangen i.o. In de brief werd uitgelegd waarom het extra geld dat minister Dekker vorige week toekende ‘een sigaar uit eigen doos’ is: “Dit geld [is] grotendeels afkomstig […] uit de ‘onderuitputting’ van het budget voor gefinancierde rechtsbijstand: geld dus dat voor het afgelopen jaar wel was begroot, maar niet is uitgegeven.”
Verder stond in de brief dat “de verhoging van de puntenvergoeding van ongeveer 11% de kaalslag van de afgelopen 10 jaar van zware bezuinigingen (33% eraf bij familierecht!) bij lange na niet goed [maakt].”
Een oproep
In de brief stond ook een oproep: advocaten uit alle rechtsgebieden kunnen zich aansluiten bij de op te richten vakbond, maar nadrukkelijk strafrechtadvocaten uit alle arrondissementen. Op zaterdag 23 november, om 14:00 uur, kwamen de verzetsadvocaten voor het eerst samen in het centrum van Amsterdam om een manifest en actieplan op te stellen, en ervoor te zorgen dat hun oproep om door te staken tot €127 miljoen zo duidelijk mogelijk zal klinken.
Volgens de initiatoren was dit broodnodig, want zij “vinden dat de rechtshulp op toevoegingsbasis […] veel te lang en te hard is uitgeknepen om nu genoegen te nemen met de halve sigaar uit eigen doos”, zo viel er te lezen in de brief. Nix verduidelijkt dit: “Na de magere toezegging van de minister willen veel advocaten het er niet bij laten zitten. Sociale rechtsbijstand is teveel uitgehold om genoegen te nemen met wat de minister geeft. De vertegenwoordigende organisaties [de NOvA en de specialisatieverenigingen] hebben zich vastgelegd op de toezegging die is gedaan. Wij zijn de stem voor alle advocaten die ‘door’ willen.”
Actiebereidheid
“De NOvA moet vooral toezicht houden”, stelt Nix verder, namens het initiatief. “Wat we nodig hebben is een organisatie die er puur is om de belangen van advocaten te behartigen.” Allereerst dus door de oproep tot staken luidt en duidelijk te laten klinken. De initiatiefnemers willen daarvoor “de actiebereidheid die er nu onder advocaten is benutten om te blijven knokken voor de noodzakelijke verbetering van de sociale rechtshulp, niet slechts de uiterst minimale.”
Een aantal advocaten is momenteel inderdaad tot actie bereid en verzet zich tegen het afblazen van de staking, zoals geëist door Dekker bij het toekennen van het ‘extra’ geld en aanbevolen door de NOvA en de specialisatieverenigingen. Zo verspreidden eerder vorige week vijf Haagse advocaten al een brandbrief in een WhatsApp-groep. Hierin werd de motivatie voor het voortzetten van de piketstaking verder toegelicht.
WhatsApp-brandbrief
Ten eerste door duidelijk te maken wat er volgens de Haagse vijf gebeurt als de staking wordt afgeblazen: “Minister Dekker hoeft in januari 2020 [dan] geen verantwoording meer af te leggen in de Tweede Kamer over de catastrofale gevolgen van de staking en krijgt geen motie van wantrouwen aan zijn broek, omdat hij het probleem heeft ‘opgelost’ en de staking niet tot vastlopen van de rechtsgang heeft geleid.” Volgens de brandbrief zou dit de voornaamste reden zijn waarom Dekker extra geld heeft vrijgemaakt.
Daarnaast willen de Haagse advocaten dat de staking wordt voortgezet omdat de opvolger van Dekker dan begrijpt wat de gevolgen van een piketstaking zijn: “[Circa] 5000 zaken kunnen in die periode [van de piketstaking] in de soep lopen.” Volgens de schrijvers van de brandbrief is de kans groot dat een nieuwe minister dit niet kan negeren en mogelijk leidt tot afspraken met hem of haar. Een belangrijke reden om door te staken, volgens de Haagse advocaten.
Download hier de brief van de initiatiefnemers en het persbericht van de nieuwbakken vereniging.
Hier vindt u de brandbrief van de Haagse vijf.