Een nieuwe dienst van het dit jaar fors afgeslankte SRK Rechtsbijstand heeft de Orde van Advocaten op scherp gezet. Onder het label BrandMR gaan advocaten in dienst van SRK ook bijstand verlenen aan niet-verzekerden, tegen vaste tarieven bovendien. De NOvA zoekt uit of dit initiatief niet dwars indruist tegen de regels voor advocaten.
Met het initiatief BrandMR (brandmeester) richt SRK zich op de groep Nederlanders die geen aanspraak kunnen maken op sociale rechtshulp, maar ook geen advocaat met een gemiddeld uurtarief à 217 euro kunnen betalen. Volgens eigen onderzoek van het kantoor zoekt 25% van de Nederlanders met een geschil hierdoor geen professionele rechtshulp. Onder de naam BrandMR mikken de advocaten en juristen van SRK op deze groep mensen, ook de niet-verzekerden.
Met dit laatste, bijstand aan niet-verzekerden, treedt volgens de advocatenwet een probleem op. Advocaten mogen weliswaar in loondienst werken voor een rechtsbijstandsverzekeraar, maar dan mogen zij enkel werken voor verzekerden. Om te werken voor niet-verzekerden, zeg maar reguliere cliënten, zou SRK naar de regel van de wet een advocatenkantoor met een bestuur bestaande uit advocaten moeten zijn.
Marketingdirecteur Peter Hoitinga maakte zich maandagmorgen op BNR Nieuwsradio geen zorgen. “We hebben geen maas in de wet gevonden, maar we gaan het gewoon doen. We voldoen aan alle kernwaarden en regels van de Orde van Advocaten, behalve aan één regel: het feit dat er bij ons geen advocaten in het bestuur zitten. Wel hebben we advocaten in loondienst die volledig onafhankelijk werken. We zijn bovendien geen verzekeraar, we zijn eerder een schaderegelingskantoor in opdracht van verzekeraars.”
De NOvA zegt in een schriftelijke reactie het initiatief van SRK langs de ‘meetlat der advocatuurlijke kernwaarden’ te zullen leggen. ‘Iedere rechtzoekende moet er altijd vanuit kunnen gaan dat hij wordt bijgestaan door een onafhankelijk, partijdig, deskundig en integer advocaat met wie in het volste vertrouwen over de zaak kan worden gesproken.’
Een ‘punt van aandacht’ is volgens de orde in hoeverre medewerkers van SRK of BrandMR opgewassen zullen zijn tegen ‘commerciële druk’, om bijvoorbeeld ook een complexe arbeidsrechtzaak voor een maximum vast tarief af te kunnen handelen. ‘Wat betekent dit voor zijn onafhankelijkheid en voor de partijdige belangenbehartiging?’
SRK Rechtsbijstand liet begin dit jaar al doorschemeren in te willen zetten op de markt van niet-verzekerden. Dit nadat Nationale Nederlanden en Aegon halverwege dit jaar hun portefeuilles met verzekerden weghaalden bij de rechtsbijstanduitvoerder, wat tot een geschil bij de Ondernemingskamer leidde. SRK is gekrompen van bijna 400 naar zo’n 50 medewerkers en is sinds kort gevestigd in Den Haag.