Als gebruikers van sociale media niets regelen, dan leven ze na hun dood voort op Facebook en andere sociale media. Soms met pijnlijke gevolgen. Nabestaanden kunnen vaak het account niet zomaar verwijderen of wijzigen. Netwerk Notarissen start daarom een nieuwe dienst: De Sociale Media Executeur.
Ruim zeven miljoen Nederlanders zijn actief op sociale media. Wat gebeurt er echter met het online leven als een Twitteraar en Facebooker overlijdt? Na overlijden is het voor nabestaanden een hele toer om een account van de overledene te verwijderen of in te richten als een gedenkpagina. Want de inloggegevens van de overledene zijn meestal niet bekend. Ook weten veel nabestaanden niet in welke sociale netwerken de overledene actief was.
Netwerk Notarissen zocht de juridische ins en outs uit en gaat nabestaanden actief informeren hoe zij een gedenkpagina van hun dierbare kunnen inrichten of het account kunnen verwijderen. Daarnaast is er ook de nieuwe service, de Sociale Media Executeur, die het online leven na de dood regelt zoals de gebruiker het wil.
“Wij willen gebruikers van sociale media bewust maken van wat zij na hun overlijden met hun profiel en accounts willen doen,” zegt Lucienne van der Geld, de juridisch directeur van Netwerk Notarissen in het persbericht. “Wij hebben daar verschillende oplossingen voor. Bijvoorbeeld het aanwijzen van een sociale media executeur. Deze vertrouw je je accountgegevens toe en je geeft hem de opdracht wat hij met je online bestaan moet doen.”
Als een sociale media-gebruiker niets heeft geregeld, helpen de notarissen nabestaanden met informatie over hoe zij het account kunnen verwijderen, of hoe ze er een gedenkpagina van kunnen maken.