Arthur Toenbreker, kantoorgenoot van de in 2005 geliquideerde fiscalist Evert Hingst, wordt verdacht van verduistering. Ook is gisteren het persoonlijke faillissement van de ex-advocaat aangevraagd. De onderzoeken naar Toenbreker’s handel en wandel stapelen zich op. Toenbreker zelf is echter nergens te bekennen.
Vorige maand werd het faillissement over de stichting derdengelden van Toenbreker Advocaten uitgesproken. Het eerste faillissementsverslag maakt melding van aangifte wegens verduistering, ingediend door de deken van Amsterdam, Germ Kemper.
Op het kantoor van Toenbreker aan de Keizersgracht, waar John Mieremet voor de deur werd beschoten in 2002, wordt de telefoon al lang al niet meer opgenomen. De Raad van Discipline heeft Toenbreker in april op non-actief gesteld en zaakwaarnemers aangesteld, gelet op geconstateerde onregelmatigheden.
Verduistering
De onregelmatigheden op de derdenrekening hebben waarschijnlijk geleid tot de aangifte van verduistering. “De recherche heeft het in onderzoek. Toenbreker zit in elk geval niet vast,” meldt een woordvoerder van het OM. Naast deze nieuwe aangifte lopen er drie onderzoeken naar witwassen tegen de advocaat. “Deze zaken worden nu samengevoegd,” zegt de woordvoerder.
De vrees bestaat dat er niet veel te halen valt bij Toenbreker. Het faillissementsverslag maakt melding van “aanzienlijke tekorten” op de derdenrekening. De accountant die de concept jaarstukken controleerde, wilde zijn goedkeuring niet geven, verwijzend naar de “aard en omvang van de werkzaamheden” van Toenbreker.
Persoonlijk faillissement
Advocaat Jason Bouter probeert namens een voormalig werknemer van het kantoor, die nog salaris tegoed heeft, Toenbreker nu ook persoonlijk failliet te laten verklaren. Gisteren was de zitting. Arthur Toenbreker was daarbij niet aanwezig, noch een raadsman die voor hem optrad. “Waar is die man? Hij kwam gisteren in elk geval niet opdagen. Heel vervelend voor mijn cliënt. Als hij de volgende keer weer niet komt, wordt hij zeker failliet verklaard,” aldus Bouter. Een betrokken bewindvoerder laat weten dat hij heeft geprobeerd Toenbreker op de hoogte te stellen van de faillissementszitting, maar zegt dat hij de ex-advocaat moeilijk kan bereiken.
Het gaat sinds de liquidatie van Hingst steeds verder bergafwaarts met Arthur Toenbreker. Een grote cliënt van hem, de Vinkevener Ron de J, vermeend drugshandelaar en witwasser, zou zich tegen Toenbreker hebben gekeerd. Ron de J. houdt Toenbreker verantwoordelijk voor het verlies van € 2,6 miljoen, meldde Vrij Nederland in mei.
Het OM sprak vermoedens uit dat Toenbreker is geïntimideerd en afgeperst. De advocaat werd in april in “overspannen toestand” aangetroffen in een hotelkamer. Bij het OM is de verblijfplaats van Toenbreker bekend.