Bram Moszkowicz heeft zijn verweer voor het moment dat hij bij de tuchtrechter op het matje moet komen al klaar: hij zou de geheimhoudingsplicht doorbreken als hij grote sommen contant geld bij de Orde zou melden. In het belang van zijn cliënten heeft hij dat daarom niet gedaan. Het is een principiële kwestie voor Nederlands bekendste advocaat. De tuchtzaak wordt dan ook een testcase om te kijken of de verplichting om grote contante bedragen te melden überhaupt wel rechtsgeldig is.
De Amsterdamse Orde maakte gisteren in een persbericht bekend dat deken Germ Kemper een dekenbezwaar tegen Moszkowicz heeft ingediend naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek naar de praktijkvoering van de advocaat en klachten van cliënten over onduidelijkheden in het in rekening gebrachte honorarium.
Moszkowicz denkt dat je kunt discussiëren over de vraag of de verordening wel rechtsgeldig is. “Daarom wordt het ook een testcase en zal de Raad van Discipline zich erover moeten uitlaten,” zegt hij tegen de NOS. Hij is ervan overtuigd dat heel veel strafrechtadvocaten contante betalingen aannemen zonder dat te melden. “Omdat ze de verordening niet kennen of omdat ze anders geen praktijk zouden kunnen voeren.” De verplichting om contante betalingen van boven de 15.000 euro te melden bij de Orde was – tot gisteren – volgens Moszkowicz bij heel veel advocaten totaal onbekend.
Hij is dan ook van mening dat de verordening niet wordt gehandhaafd, omdat men “niet bij alle strafrechtadvocatenkantoren zo’n onderzoek instelt als bij mij.” Omdat hij er wel op aangesproken wordt en veel anderen niet, zou dat zelfs tot een soort concurrentievervalsing kunnen leiden, meent hij.
Op de vraag of er niet een luchtje zit aan grote sommen contant geld dat hij van cliënten krijgt, antwoordt Moszkowicz vastberaden. “Nee, een advocaat met uitsluitend een strafpraktijk is van een andere aard dan een groot chic kantoor dat alleen Shell als klant heeft. Je moet zelfs opletten dat je het met die regel mensen niet onmogelijk maakt om rechtsbijstand te krijgen.” In RTL Boulevard zei hij regelmatig te maken te krijgen met cliënten die geen bankrekening hebben.
Lees het hele persbericht van de Amsterdamse Orde
Luister naar het fragment van de NOS