Sommige advocaten zijn niet alleen meester in de rechten, maar ook meester in de keuken. Als partner bij Kantoor Dreef in Apeldoorn voert Christa Dreef een algemene MKB-praktijk. Daarnaast is ze mede-eigenaar van receptensite en kookwinkel Koksland. Ze kookt internationaal en gebruikt bij voorkeur producten uit de buurt. “Ik werk liever drie uur in de boomgaard dan drie uur in de sportschool.”
Door Patricia Jacob
“Ik heb honderden kookboeken. Dat hangt samen met mijn tic: het lezen van recepten. Ik scan ze op bijzondere kruidencombinaties en bereidingswijzen. Vind ik een interessante kooktruc, dan onthoud ik die. Bij het lezen van jurisprudentie en vakliteratuur moet ik nadenken. Lees ik recepten, dan hoeft dat niet. Ik ontspan als ik recepten lees.
De laatste tijd ben ik gek op de recepten van Mary Berry, vooral bekend als jurylid bij The Great British Bake Off. Ik heb pas nog haar passievruchten-mangoijs gemaakt – zónder ijsmachine. Met hulp van het knalroze boek Patisserie! maak ik onder meer Franse koekjes en taarten. Zeven van de tien keer mislukt het, maar dan heb ik voer voor onze dieren. Mijn man, coach en ondernemer Peter Eemsing, en ik wonen aan de IJssel op een boerderij met boomgaard. We hebben drie varkens, vier honden, twee wilde katten en tien kippen.”
Aanrechtsessies
“In ons huis in Welsum nodigen we geregeld relaties uit. Zo organiseer ik elk kwartaal een aanrechtsessie voor mijn cliënten. Peter en ik koken, mijn cliënten mogen meehelpen. Terwijl we eten, vertel ik iets over recente wetswijzigingen en praten we over de praktische gevolgen daarvan. Lekker informeel. Veel relaxter dan een lezing op kantoor. Naast deze sessies houden we ook ‘gewone’ zakendiners waar we tijdens vier tot vijf gangen praten over ditjes en datjes.
Mijn man en ik koken én eten alles: Libanees, Mexicaans, Vietnamees, noem maar op. Wel heb ik een lichte voorkeur voor de Thaise, Italiaanse en Franse keuken. Thaise gerechten zijn licht en snel klaar. Ik houd van de smaken: limoen, koriander, gember, knoflook, pepertjes.
Zelf pasta’s maken, vind ik ook fantastisch. Ik vul mijn ravioli graag met krab, kreeft of Hollandse garnalen en kruiden. Zelfgemaakte visbouillon met room erover. De kracht van de eenvoud! Met Franse vissoep of stoofgerechten als coq au vin en boeuf bourguignon zit je altijd goed.
Hebben we gasten, dan maak ik meestal het voorgerecht en het dessert. Geloof me: mijn tiramisu is uitstekend. Peter maakt meestal het hoofdgerecht, behalve als het een stoofschotel is. Daar ben ik namelijk beter in dan hij. Mijn moeder heeft mij geleerd hoe ik van die oud-Hollandse schotels moet maken, bijvoorbeeld van hazenpeper.”
Koksland
“We gebruiken het liefst lokale producten. Groente halen we bij een ecologische boerderij in de buurt, vlees halen we bij een ambachtelijke slagerij iets verderop. Kruiden halen we uit onze tuin, walnoten en fruit uit onze boomgaard. In het voorjaar sta ik er elke avond om pruimen te plukken. Daarna komen de appels, de peren, de kweeperen en tenslotte de walnoten. Onkruid weghalen, snoeien, plukken. In de boomgaard is altijd wat te doen. Ik kan drie uur naar de sportschool gaan, maar ik sta liever drie uur in de boomgaard.
We hebben altijd kisten vol. Alles wat we oogsten, verwerk ik. Het fruit doe ik op taarten of cakes. Ik maak er likeur, compote, jam of stroop van. De producten geef ik als relatiegeschenk of verkoop ik op Koksland, de site van Peter en mij. Koksland is sinds 1 mei 2017 in de lucht. Peter heeft de site gebouwd en beheert deze. Behalve producten staan er recepten van ons op. We hebben ze allemaal uitgeprobeerd én goedgekeurd.”
Ziekteperiode
“Met de site willen we mensen inspireren om vers en gezond te koken en laten we zien hoe ze dat kunnen doen. Het idee ontstond een paar jaar geleden. In 2013 kreeg Peter blaaskanker en in 2014 lag hij drie maanden in het ziekenhuis met een acute alvleesklierontsteking. Zijn situatie was kritiek. Hij kwam dertig kilo lichter uit het ziekenhuis. Hij kreeg eerst vloeibaar eten en moest wennen aan vast voedsel.
Inmiddels is hij gezond en mag hij weer alles eten. Maar het is wel zo dat we sinds die periode bewuster met eten bezig zijn. We realiseerden ons dat er veel troep in de winkels ligt; van die spullen met kleur- en smaakstoffen en E-nummers. We zijn toen op zoek gegaan naar basisproducten die wél gezond zijn, zoals biologische kruidenmixen en basissauzen. Na lang speuren vonden we zulke spullen. Toen bleek dat anderen daar ook belangstelling voor hadden, zijn we ze online gaan verkopen. Van het een kwam het ander, en nu verkopen we zowel gezonde basisproducten als goede keukenspullen. Ook staan er recepten op onze site.”
Bloemkoolbom
“De hele week, maar vooral in het weekend, proberen we nieuwe recepten uit. Pas nog de beroemde truffelsoep van de onlangs overleden chef-kok Paul Bocuse. Ons receptaanbod is internationaal en divers, maar er zijn overeenkomsten: we houden het eenvoudig – géén tierelantijntjes – en maken alles from scratch. Niets te pakjes, zakjes of halffabricaten. Bij het Mexicaanse eten op onze site leggen we uit hoe je zelf tortilla’s moet maken. We gaan voor puur.
De site wordt goed bezocht: we hebben zo’n 10.000 bezoekers per maand. Vooral basale gerechten krijgen veel likes, zoals de bloemkoolbom en erwtensoep. De site is goed voor mijn business. Enkele leveranciers zijn cliënt geworden. Leuk natuurlijk, maar daar was het niet om te doen. De site is geboren uit onze hobby.
De manier waarop we met eten bezig zijn, onze woonomgeving, de fysieke arbeid in de boomgaard: dat alles zorgt ervoor dat ik de spanning uit mijn hectische baan los kan laten. Ik vind mijn werk heel leuk, maar het houdt in dat ik constant problemen moet oplossen en met mijn hoofd bezig ben. Ik heb het nodig om daarnaast lekker te prutsen en mijn hoofd leeg te maken. Het maakt me een leukere advocaat.”