De Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Erasmus Universiteit in Rotterdam start per 31 augustus 2009 samen met het instituut Beleid en Management Gezondheidszorg de nieuwe masteropleiding Recht en Gezondheidszorg. De gezondheidszorg is in Nederland de grootste economische sector, die bovendien onderworpen is aan specifieke en snel wijzigende wet- en regelgeving.
In de de master Recht en gezondheidszorg wordt stilgestaan bij de rechtsbetrekkingen tussen de belangrijkste partijen in de gezondheidszorg: de burger als patiënt en als verzekerde, de zorgaanbieder en de zorgfinancier. Aan bod komen onder meer de geneeskundige behandelingsovereenkomst, de rechten van patiënten, de aansprakelijkheid voor medische fouten, het medisch tucht- en klachtrecht, medezeggenschap in de zorg, (good) governance in de zorg, zorginkoop, marktwerking in de gezondheidszorg, rol en taak van de overheid in de sector, en het zorgverzekeringsrecht.
Daarnaast passeren bijzondere gezondheidsrechtelijke leerstukken de revue: vraagstukken rondom begin en einde van het leven (abortus, euthanasie), medisch wetenschappelijk onderzoek met mensen, orgaandonatie, gedwongen opneming in psychiatrische ziekenhuizen, geneesmiddelenrecht en juridische aspecten van biotechnologie.
De mastervariant Recht van de gezondheidszorg leidt op tot allround-juristen: juristen met kennis van het privaatrecht, het bestuursrecht en het strafrecht die zich – in welke beroep dan ook – willen toeleggen op gezondheidsrechtelijke vraagstukken. Het gaat hierbij niet alleen om de togaberoepen (advocatuur en rechterlijke macht), maar ook om functies in de sector zelf (zorginstellingen, verzekeraars, koepelorganisaties), bij de overheid of bij non-profitorganisaties.
Ook andere universiteiten, waaronder Universiteit van Amsterdam, bieden een master gezondheidsrecht aan.