Bij de Magic Circle-advocatenkantoren zijn de inkomensverschillen tussen mannen en vrouwen het grootst bij Linklaters en het kleinst bij Freshfields Bruckhaus Deringer. Dat blijkt nu de handvol elitekantoren deze inkomensverschillen heeft gepubliceerd. Door nieuwe wetgeving zijn Britse bedrijven met minstens 250 werknemers vanaf dit jaar verplicht deze cijfers vrij te geven.
De vier Magic Circle-kantoren in Londen die ook in Nederland actief zijn, hadden begin deze week allen aan de nieuwe wettelijke plicht voldaan. Zowel bij Linklaters als bij Clifford Chance verdienen mannen gemiddeld genomen ruim een derde tot 40% meer dan vrouwen, bonussen meegerekend. Enkel gebaseerd op gemiddelde uurlonen en exclusief bonussen verdienen mannen bij Linklaters ruim 23% meer dan vrouwen (met bonussen 39,2%) en bij Clifford Chance 20,3% meer (met bonus 37,2%), zo hebben magazines The Lawyer en Legal Week berekend. Qua bonussen komt het verschil bij beide kantoren dan ook ruim boven de 50% uit.
De Britse hoofdvestiging van Allen & Overy laat een iets kleinere loonkloof zien van 20,3% (uurloon, 27,4% met bonussen). In de hogere salarisschalen – vanaf medewerkersniveau – komt het verschil in uurloon uit op 13,6%. De bonussen voor mannen liggen bij het kantoor gemiddeld 42% hoger dan voor vrouwen.
Freshfields Bruckhaus Deringer brengt het er van de vier kantoren het beste vanaf, met een verschil van slechts 13,9% (uurlonen). Een bepalende factor hierin is dat de ondersteunende staf bij dit kantoor niet voor de meerderheid uit vrouwen bestaat: de man-vrouwverdeling is er circa 50-50. De secretaresserollen worden wel voor 98,7% door vrouwen bekleed. Het verschil in bonussen voor mannen en vrouwen is bij Freshfields ook het kleinst, hoewel nog steeds 40%.
De gender pay gap mag bij Linklaters dan het wijdst zijn, het kantoor doet een compensatiepoging met de afgelopen maandag bekendgemaakte partnerpromoties. Van de 27 nieuwe Linklaters-partners zijn er tien vrouw (37%). Hiermee haalt het kantoor ruimschoots het zelf opgelegde target van 30%.
Het aanzienlijke verschil bij Clifford Chance valt hoger uit omdat dit kantoor als enige Magic Circle-firm ook de inkomens van de (in meerderheid mannelijke) partners heeft meegenomen in de berekening. Dit is niet volgens de nieuwe Britse wet niet verplicht, maar ‘it’s about doing the right thing’, aldus de Britse managing partner. “We hopen dat andere kantoren in de toekomst ook de beloningen van de partners opnemen in hun cijfers. Dat is wel zo transparant.”
Van belang bij al deze cijfers en percentages is kortom wel dat veel vrouwen bij de Magic Circle-kantoren in ondersteunende – en dus minder goed betaalde – functies werken. Dit is zodoende van invloed op de hoogte van de uurlonen en de gemiddelde inkomensverschillen tussen mannen en vrouwen. Zo is bij Allen & Overy liefst 71% van medewerkers in de laagste salarisschalen vrouwelijk, wat zijn weerslag heeft op de grootte van de gender pay gap.