De rechtbank Rotterdam heeft een man verboden nog contact op te nemen met drie verzekeraars en een advocatenkantoor en lasterlijk over hen te publiceren. Het contactverbod geldt voor twee jaar. De man was niet tevreden over de snelheid waarmee zijn schadeclaims werden afgehandeld en spuide diverse beledigingen en bedreigingen aan het adres van zowel de verzekeraars als de advocaten die geregeld voor hen optreden.
Verzekeraars ASR, Achmea, Nationale Nederlanden en het advocatenkantoor hadden gezamenlijk een kort geding aangespannen om de man het zwijgen op te leggen. Dit nadat de verzekeraars hem eerst zelf tevergeefs hadden gesommeerd om met zijn uitlatingen te stoppen. De gedaagde was in enkele jaren tijd betrokken bij drie aanrijdingen met verzekerden van deze maatschappijen. De behandeling van zijn schadeclaims door deze verzekeraars ging hem niet snel genoeg, waarop hij voortdurend belde en mailde met tal van beledigingen, beschuldigingen en dreigementen aan het adres van diverse medewerkers.
‘ASR en Achmea zijn doorgewinterde gore oplichters die parasiteren op letselschade slachtoffers,’ schreef hij in een van zijn mails. ‘Het is godverdomme meer dan schandalig hoe het stelletje hersenloze mosselen omgaat met de belangen van ondergetekende.’ Niet alleen werden medewerkers voortdurend lastiggevallen, ook stelden de verzekeraars reputatieschade op te lopen.
Ook het betrokken advocatenkantoor krijgt het stevig voor de kiezen. Een advocaat van het kantoor zou ‘niet bepaald geliefd zijn in Turkije’ en banden hebben met de Gülen-beweging. Een andere advocaat wordt in één brief van een slordige vijftien kantjes beschuldigd van ‘smerige leugens’, ‘oplichterspraktijken’, ‘opzettelijk bedrog, liegen bij de rechter’, ‘smaad en laster’, ‘pedofilie’, ‘chantage’, ‘een smerige schoftenstreek’ en ‘smeerlapperij en fraude.’ Daarbij wordt hij uitgemaakt voor ‘zieke geest’, ‘smerige ploert’ en ‘maffiamaatje’. Ook dient de man klachten tegen vier advocaten van het kantoor in bij de NOvA.
Het manier waarop de gedaagde met de verzekeraars en de advocaten communiceert is onrechtmatig, beschadigend en gaat ‘alle perken te buiten’, stelt de Rotterdamse voorzieningenrechter in een vorige week gepubliceerde uitspraak uit april dit jaar. ‘[gedaagde] heeft in beginsel recht op vrijheid van meningsuiting, maar dit recht wordt begrensd door de zorgvuldigheid en de betamelijkheid die in het maatschappelijk verkeer jegens anderen in acht genomen dienen te worden.
Zodoende moet de man al zijn bedreigingen, ongefundeerde verdachtmakingen, beledigingen en dreigementen voor twee jaar staken, evenals zijn publicaties, op straffe van een dwangsom van honderd euro per overtreding. De verzekeraars en de advocaten hadden een contactverbod van 60 maanden gevorderd.
Overigens is regulier zakelijk contact over de schadeclaims de enige uitzondering op dit contactverbod. Hiervoor wijst de rechter een vaste contactpersoon aan, namelijk een de geplaagde advocaten, met wie de gedaagde maximaal vijf keer per week telefonisch of schriftelijk contact mag opnemen, ‘waarbij de algemeen geldende fatsoensnormen in acht moeten worden genomen’.
De man kreeg eind 2015 ook al een contactverbod met ASR opgelegd, toen voor een jaar. Hier hield hij zich destijds aan.