Dat Leiden een boel veelbelovende pleittalenten in huis heeft is bekend: een studententeam van de rechtenfaculteit aldaar mag deze maand naar de wereldkampioenschappen. Maar ook in Maastricht weten studenten wat een uitmuntend pleidooi is; een team van de Universiteit Maastricht won eind vorige week de prestigieuze European Law Moot Court Competition in Straatsburg.
Voor de finale in de Franse stad behaalden de studenten Eva van Ooij, Pauline Melin, Myriam Douo en Vilma Imahaki eerst een eclatante overwinning in de regionale finale, die in Portugal werd gehouden. In Straatsburg moesten zij het opnemen tegen teams afkomstig uit Lund, Leuven en de Amerikaanse staat Michigan. De overwinning van vrijdag 28 maart was voor Maastricht de zesde titel in de Europese wedstrijd.
In de maanden voor de competitie werkten de deelnemende studenten intensief aan een fictieve casus, onder meer door processtukken te schrijven. Vooraf werden zij gecoacht door Sarah Schoenmaekers, Alexander Hoogenboom en Maja Brkan. Uiteindelijk namen zij het namens hun procespartij op tegen de teams van andere universiteiten door te pleiten voor een panel van rechters of hoogleraren.
Het onderwerp van deze moot court was de erkenning van het homohuwelijk en van adoptie door personen van hetzelfde geslacht in de Europese Unie. De studenten bevochten een fictieve casus over twee mannen (een met en een zonder de nationaliteit van een EU-land) die van EU-lidstaat A samen waren verhuisd naar EU-lidstaat B. In dat land besloten de mannen te trouwen. De niet EU-partner besloot bovendien het kind te adopteren dat de andere man al had uit zijn eerdere huwelijk met een vrouw in land A. Toen zij samen terug wilden keren naar land A, weigerde land A dit homohuwelijk en de adoptie te erkennen aangezien de nationale identiteit van het land zich tegen het homohuwelijk zou verzetten.