Nostalgie alom op het Mergermarket M&A and Private Equity forum vorige week in het Amsterdamse Okura hotel. Die nostalgie betreft de jaren voor 2008, de boomtown years voor de M&A-ers en Private Equity. De jaren erna zijn om snel te vergeten. Nu durft men weer te hopen: “Confidence is returning.”
”It was like a party. We all know parties end, but nobody knows when,” reflecteert een afwezige. Het feest was afgelopen in 2008, daarna regeerde schraalhans in fusie- en overnameland. Financiële stabiliteit kreeg prioriteit boven groei tijdens de paniekjaren. Inmiddels is men minder bang geworden. Voorzichtig optimistisch; zo laat de boodschap van de meer dan dertig sprekers uit het bedrijfsleven, advocatuur, bankwezen en private equity in de zeven panelrondes zich samenvatten. “The dust is settling,” constateert Stibbe-advocaat en hoofd van de M&A-sectie Allard Metzelaar, gevraagd naar de huidige stand van zaken.
Het bedrijfsleven voelt weer toenemende druk van de aandeelhouders om te groeien en overnames te doen, waar men de jaren ervoor de financiële stabiliteit van de bedrijven belangrijker vond. “We’re still in aquisition mode,” aldus hoofd M&A James Nolan van Philips. “But we fear overpaying.” Nolan zegt nu beter te kijken naar de (buitenlandse) bedrijven die hij overneemt. “We now ask how they do business, not just look at their great numbers.”
Metzelaar herkent de voorzichtigheid die Nolan schetst. Bedrijven willen tegenwoordig precies weten wat ze kopen. Due diligence duurt langer en de focus op de details is veel groter. Metzelaar is overigens niet negatief over zijn adviseursrol. De extra tijd die het een advocaat kost om een deal rond te krijgen is niet zo erg in een markt met minder deals.
Het eerste panel voorziet dat we de komende tijd vooral overnames van beursgenoteerde bedrijven zullen zien, de publics. De overname van Crucell door Johnson & Johnson word als voorbeeld genoemd.
Financiering
Met name het snelle herstel van de private equity sector verbaast iedereen. “Private equity is clearly the dealdriver here.”
Financiering om deals rond te krijgen zal nog moeilijk blijven en er zullen meer deals mislukken de komende jaren, zo voorziet men. Vooral bedrijven met een stevige oorlogskas hebben als koper een voorsprong op degenen die nog extern kapitaal moeten vergaren voor overnames. De financiering rond krijgen hangt sterk van de specifieke deal af, merken de aanwezigen. “Banks are picky. There’s six trillion in bank loans that need to be repaid.”
De fees voor deals zijn ook hoger dan voorheen. Het proces duurt langer, de voorbereiding grondiger en er is angst voor litigation, wat vaker voorkomt na de crisis, vooral in de Verenigde Staten. Verder merkt een advocaat, die niet met naam genoemd wil worden, op dat toezichthouders zich “meer bemoeien met minder overnames. Hij heeft het gevoel dat de AFM “- met dezelfde mankracht als in de drukke jaren – zich buigt over de helft minder deals. “Ik krijg steeds meer vragen, steeds vroeger in het proces.”
Azië
De experts merken toegenomen activiteit vanuit de opkomende economieën als China en India op de overnamemarkt in de Benelux. “Lots of ambition to enter our markets,” merkt Nolan op. Met name de technologiesector wordt als interessant gezien voor de buitenlandse kopers en financiers. Vooral de Indiërs zullen zich steeds vaker melden de komende vijf jaar, denkt men. Rutger van Nouhuijs, CEO Large Corporations en Merchant banking van ABN Amro sluit zich aan bij Nolan: “There is more interest in the Dutch market from abroad. There is an optimistic view of our economy.”
Er is veel aandacht voor post-merger integration. Een ‘wetenschap’ die volgens betrokkenen nog in de kinderschoenen staat, maar waar men ook bij de private equity partijen steeds meer oog voor krijgt: “Buying means not deal done. The real value is realized in the post merger integration. Private equity realizes this.”
(Fotomateriaal is van MergerMarket)