Ruim drie jaar is het advocaten in letselschadezaken nu toegestaan om no cure no pay-prijsafspraken te maken, maar in de praktijk gebeurt dit nog nauwelijks. Dat concludeert het Financieele Dagblad maandag na een rondgang langs deskundigen en de elf lokale advocatenorden. Het zijn vooral de advocaten zelf die vanwege financiële risico’s terughoudend zijn met zulke afspraken. Bij verlies van de zaak wordt er immers niets verdiend.
Tot 1 januari 2014 was no cure no pay voor iedere advocaat nog verboden. Na een langdurig voortraject lanceerde de NOvA een vijf jaar durend experiment waarbij resultaatsafhankelijke beloningen voor advocaten uitsluitend zijn toegestaan in letselschadezaken. De gedachte was onder meer om de toegang tot het recht voor lagere inkomens te vergroten.
In totaal hebben de elf lokale orden in de afgelopen drie jaar 64 meldingen ontvangen van zaken waarin een advocaat met de cliënt een no cure no pay-afspraak maakte. In Limburg werd geen enkele zaak aangemeld, in Noord-Nederland en Overijssel bleef het aantal meldingen steken op slechts één. In het arrondissement Midden-Nederland speelde een zaak waarbij advocaten in een keer 142 cliënten bijstonden. Niet alle zaken lenen zich ook voor no cure no pay: zo is bij verkeersongevallen (65.000 zaken per jaar) vaak snel duidelijk wie er aansprakelijk is en volgt er een schikking.
Voor letselschadeadvocaat Martin de Witte (SAP) vormt het geringe aantal meldingen de bevestiging dat er geen behoefte is aan no cure no pay in de advocatuur. Hij zegt in het FD: ‘Deze 64 meldingen zijn een fractie van de duizenden letselschadezaken die wij en andere advocatenkantoren jaarlijks behandelen.’ Er zijn echter ook positieve geluiden over de proef: ‘Er is een gelijker speelveld ontstaan tussen advocaten en letselschadebureaus,’ aldus Edwin Bosch, secretaris bij de Vereniging van Advocaten voor Slachtoffers van Personenschade.
Volgens een woordvoerder van de NOvA is het vanwege de ‘smalle doelgroep’ moeilijk om te zeggen of 64 meldingen ‘veel of weinig’ is. Er komt geen tussentijdse evaluatie van de proef. Later dit jaar doet een onderzoekscommissie van de orde nadere aanbevelingen in het kader van vernieuwing van de gedragsregels voor advocaten. Daarbij komt ook het algemene verbod op no cure no pay aan de orde.