Wat kan een advocaat leren van ‘Grote Meesters’ uit andere disciplines? Dat werd duidelijk tijdens het jaarlijkse Jonge Balie Congres in het Schevenings Circustheater. Op 7 en 8 november kwamen daar advocaten uit alle Nederlandse windstreken samen om te netwerken én te leren.
Onder aanvoering van dagvoorzitter Victoria Koblenko (actrice, presentatrice en columniste) was een scala aan activiteiten hierop ingericht; van workshops tot aan lezingen en paneldiscussies. “Het Jonge Balie Congres is een gelegenheid voor jonge advocaten om te netwerken met collega’s uit heel het land én om iets bij te leren”, verduidelijkt Fanny Sax, advocaat bij Eversheds Sutherland en voorzitter van de organisatiecommissie. “Dit jaar hebben we ons daarbij laten inspireren door het Rembrandtjaar 2019. Rembrandt was een meester in de schilderkunst, en jonge advocaten kunnen leren van dat soort meesters.”
De top(sport)
Het thema krijgt invulling met workshops als ‘Hoe kom je goed uit de verf in de praktijk’ of ‘Meesterlijk pleiten’, en lezingen als ‘Haal het beste uit jezelf’ of ‘Van leerling naar meester: vechten naar de top’. De laatstgenoemde lezing is van Remy Bonjasky, de gelouterde thaibokser die tot driemaal toe wereldkampioen werd. Hij weet daardoor bij uitstek te motiveren. Hoewel weinig vernieuwend – een hoe-bereik-ik-de-top-verhaal van een topsporter – weet zijn relaas dan ook te boeien.
Voor een volle zaal steekt Bonjasky, strak in pak met witte sneakers, van wal over de opofferingen, de discipline en het doorzettingsvermogen die nodig zijn voor de top. “Of je nou advocaat, metselaar of kickbokser bent, als je de top wilt bereiken dan moet je hard werken. Je goed voorbereiden en vooral blijven doorzetten. Geef niet op.” Zijn eigen verhaal past wel degelijk bij zulke oneliners: Bonjasky zette zelf alles op alles voor zijn droom, gaf veel op en moest regelmatig tegenslagen overwinnen. Zo groeide hij op bij zijn alleenstaande, analfabete moeder en waren financiële tegenslagen en ‘moeilijke brieven van advocaten’ hem niet onbekend.
Remy Bonjasky en Victoria Koblenko op de bühne tijdens het Jonge Balie Congres 2019
Andere meesters
Een andere lezing met duidelijk aandacht voor ‘andere meesters’ is van Bart Jan van Ettekoven, de voorzitter van de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Van Ettekoven betitelt de toehoorders in de zaal als ‘kunstenaars met een dijk van een opleiding’, maar hij benadrukt wel dat zij nog een hoop kunnen leren van andere meesters.
Meesters uit de schilderkunst, muziek of politiek bijvoorbeeld. Van Ettekoven geeft legio voorbeelden, waarvan vooral de muzikale spraakmakend zijn. Zo stelt hij dat een advocaat met zijn pleidooi direct met de deur in huis kan vallen, zoals het klassieke stuk ‘O Fortuna’, of de boodschap meer gelaagd kan brengen zoals Bruno Mars in ’24K Magic’. Van Ettekoven eindigt met, in zijn ogen, perfectie; dé manieren van communiceren, waarbij hij onder andere Michelle Obama’s Charlotte-speech aanhaalt.
Bart Jan van Ettekoven aan het woord tijdens zijn lezing
Druk bezocht
Zulke lezingen op het Jonge Balie Congres worden goed bezocht. Wellicht door het druilerige weer, waardoor ‘een strandwandeling niet zo interessant is’, zoals Koblenko het verwoordde, maar mogelijk ook door de locatie. Volgens Sax is het congres dit jaar namelijk beter bezocht dan vorig jaar, toen het in Breda plaatsvond. “Vorig jaar was het wat minder druk. Waarschijnlijk omdat het congres toen niet in de Randstad werd georganiseerd. Je merkt dat mensen dit jaar sneller voor een dag, of alleen voor het afsluitende feest, op en neer reizen.”
Verder denkt Sax dat het karakter van de lezingen hebben bijgedragen aan de volle zalen. “We hadden dit jaar interessante sprekers en de mensen die ik daarover gesproken heb, hadden het naar hun zin. Ze waren geïnspireerd, en kwamen niet enkel voor PO-punten naar de grote zaal.”