Trage Leidse rechtenstudenten die na vier jaar de geldigheid van enkele tentamencijfers in rook zagen opgaan, krijgen nog een half jaar extra om hun punten te halen en zo hun bachelor met succes af te ronden. Dat blijkt uit een uitspraak van het college van beroep voor de examens van de universiteit, meldt Leids universitair weekblad Mare.
De Leidse rechtenfaculteit kreeg aan de start van het lopende studiejaar de nodige kritiek te verduren over de zogenoemde vierjaarstermijn, ook van minister van Onderwijs Jet Bussemaker. Zij oordeelde dat de universiteit studenten die langer dan vier jaar over hun bachelor doen, niet zomaar mag wegsturen. Na die termijn komen de behaalde studieresultaten te vervallen en zouden studenten vakken uit hun tweede en derde jaar opnieuw moeten halen.
De studenten die terugkeerden konden een verzoekschrift indienen bij de examencommissie om de geldigheid van hun studieresultaten te verlengen. In de meeste gevallen kregen de studenten een half jaar extra van de commissie, met de mogelijkheid om er nog een termijn van zes maanden aan vast te plakken. Een van de studenten kreeg een half jaar extra met de voorwaarde dat hij in het eerste semester twintig studiepunten zou halen. Dat haalde hij bij lange na niet; hij bleef steken op… nul punten.
Toen de examencommissie hem vervolgens geen verlenging wilde geven, ging hij in beroep. En met succes: de commissie besloot naar aanleiding van zijn beroep om alle studenten die in september al een half jaar verlenging kregen, nog zes maanden extra te gunnen. De bij de beslissing betrokken decaan spreekt in Mare dan ook over ‘geen vrolijk dossier’ in het geval van deze student. ‘Al het onheil wat een mens kan overkomen, overkwam deze student. Iedereen had met hem te doen.’
Wat het besluit betekent voor studenten die in 2010 zijn begonnen en hun bachelor niet (dreigen te) halen, is nog niet duidelijk. Intussen is onder druk van de universiteitsraad bepaald dat alle tentamencijfers minimaal vier jaar geldig moeten zijn. De vierjaarsregeling van de Leidse rechtenfaculteit past hier niet in, maar wordt volgens de onderwijsdirecteur voor het moment ‘gedoogd.’