De bij de Universiteit Leiden verplichte taaltoets voor eerstejaars rechtenstudenten wordt volgende maand afgenomen. De toets heeft nog geen gevolgen voor zakkers en dient als vingerwijzing voor studenten die het Nederlands onvoldoende beheersen. Dat meldt Mare online, het blad van de Universiteit Leiden.
Als de toets uiteindelijk door specialisten binnen Rechten en deskundigen van het Interfacultair Centrum Lerarenopleidingen (ICLON) wordt goedgekeurd, dan is het de bedoeling dat de toets volgend collegejaar gehaald moet worden om te voldoen aan het bindend studieadvies (bsa). “Als de problemen met taal niet worden opgelost, dan moet het mogelijk zijn een student toegang tot de opleiding te ontzeggen,” aldus rechtendecaan Carel Stolker in Mare. Het is nog onduidelijk hoeveel herkansingen een zakker zal gaan krijgen.
Stolker vindt het belangrijk dat er meer aandacht komt voor taal. “Rechten is bij uitstek een talige studie. Dan moet dat aspect in orde zijn. Een student die trillende handen heeft, leidt je toch ook niet op tot arts? Het lijkt me ook niet echt een dienst voor de maatschappij als we advocaten afleveren die het Nederlands niet beheersen.”
Er zijn wel zorgen over de taaltoets. Er zit toch een bijsmaakje aan, stelt Barend Barentsen, universitair hoofddocent arbeidsrecht. “We moeten oppassen dat we allochtone studenten, die vaker een taalachterstand hebben, niet uitsluiten en dus in feite discrimineren.”