Lateral Moves wordt een terugkerende rubriek waarin partners in de top van hun vakgebied worden ondervraagd over de motieven achter hun keuze voor een overstap naar een concurrent, of de start van een eigen kantoor. De eerste is Daniella Strik. Na veertien jaar NautaDutilh koos ze voor Linklaters waar ze nu de Amsterdamse Corporate Litigation & Arbitration praktijk van het Magic Circle kantoor leidt.
”Ik werd er eigenlijk door overvallen,” vertelt Daniella Strik gevraagd naar de aanloop van haar overstap naar Linklaters. Waarom koos ze voor vertrek? “Een oud-collega van NautaDutilh, nu partner bij Linklaters, vertelde in september 2008 dat ik bovenaan hun lijst stond om een nieuw te vormen litigation praktijk bij Linklaters in Amsterdam op te zetten.” Strik was niet ongelukkig bij Nauta, maar dit aanbod dwong haar om na te denken over haar toekomst. “Dit was zo’n mooie kans dat ik dit wel moest onderzoeken, en ik zette alle voors en tegens op papier.”
“Ik werd al snel toen ik bij Nauta kwam omschreven als gedreven, en men dacht dat ik ook wel partner zou worden. Dat wilde ik zelf ook, maar in de ratrace naar dat partnerschap, en daarna, was er niet veel gelegenheid voor zelfreflectie. In welke setting word ik gelukkig? Linklaters kende ik als merk, maar niet de mensen en de cultuur er achter. Pasten die wel bij mij? Bij Linklaters in Londen is 25% van de partners vrouw, maar ik zou de eerste vrouwelijke partner worden in Amsterdam. Met de Amsterdamse partners bleek er echter direct een klik te zijn. Laat ik het zo zeggen: het bleken allemaal empathische mannen te zijn met een goed gevoel voor menselijke verhoudingen. Een goede baan is leuk, maar alleen als je ook fijne collega’s hebt.”
Leidende jurist
Hoe kwam Daniella Strik bovenaan de lijst van Linklaters terecht? Ze begon op haar drieëntwintigste als advocaat bij Nauta en schopte het acht jaar later tot partner, gespecialiseerd in corporate litigation, arbitration en corporate governance. Ze werd een bekende bij de Ondernemingskamer van het Amsterdamse hof, publiceerde vele artikelen en is recentelijk gepromoveerd op het gebied van bestuurdersaansprakelijkheid. Insiders noemen haar als een leidende jurist op haar vakgebied. Zo werkte zij voor Eureko aan een miljarden-claim in een arbitragezaak tegen de Poolse staat, en stond zij de Vereniging van Effectenbezitters bij in een principiële zaak tegen Shell, waarbij door de Ondernemingskamer werd bepaald dat de zogenaamde cash-out merger van Shell in strijd was met Europese en Nederlandse regelgeving.
Nu was daar opeens de mogelijkheid om zelf de procespraktijk binnen de vijf jaar jonge Nederlandse vestiging van Linklaters vorm te geven. Een kans die ze bij Nauta, waar ze volwassen werd als advocate, nooit gekend heeft. “Ik maakte daar deel uit van een gevestigde groep van ongeveer vijftien partners die zich ook met litigation bezig hielden. Ik kan me nu meer met de inhoud bezig houden en minder met kantoorpolitiek. De inhoud van het werk is de reden dat ik ooit advocaat ben geworden. Mensen helpen, ook al zijn het bedrijven, daar gaat mijn hart sneller van kloppen.”
Sollicitatieprocedure
Na het afwegingsproces besloot ze het zware sollicitatieproces in te stappen om één van de circa 550 Linklaters partners te worden. “Dat was spannend. Het was lang geleden dat ik gesolliciteerd had, bij Nauta voor het laatst.” Partner worden bij een Magic Circle-kantoor gaat niet zomaar. Strik doorliep een serie interviews met ongeveer vijftig partners uit verschillende disciplines als M&A, Banking en natuurlijk Litigation. De gesprekken vonden plaats in Londen, Brussel en Frankfurt. New York ging via de videoconference.
De interviews werden onderverdeeld in verschillende thema’s; managementvaardigheden, omgang met cliënten, het vinden van het juiste team voor de nieuwe praktijk. Uiteindelijk werd Strik voorgedragen en werd er gestemd door alle partners wereldwijd. Bij het behalen van de ondergrens van een minimaal benodigd eaantal stemmen, word je partner. De details van de stemuitslag worden niet bekend gemaakt.
Inmiddels is Strik sinds 1 februari bij Linklaters aan de slag, na drie maanden “kantoorloos” te zijn geweest. Ze had bij Linklaters bedongen dat ze na haar vertrek bij Nauta per 1 november 2009 een paar maanden had voor het afronden van het proefschrift waar ze vorige week op promoveerde, en een reis naar Australië. Wat zijn volgens haar de belangrijkste verschillen in cultuur tussen een Nederlandse Independent en een global brand? “Het is – ondanks het feit dat ik hier ook ‘bazen’ heb (Strik valt bij Linklaters met haar litigationpraktijk in de wereldwijde praktijkgroep Commercial) – minder hiërarchisch. Ik ervaar meer autonomie. Verder heerst er meer een can do mentaliteit. Niet lullen maar poetsen.”
Betere technologische voorzieningen
Er wordt hard gewerkt, maar tegelijkertijd is er mogelijkheid om werktijden flexibeler in te delen door betere technologische voorzieningen. Volgens haar lopen Angelsaksische kantoren voor op de ontwikkeling in Nederland. Daarnaast heeft ze ook haar eigen ideeën over de arbeidscultuur: “Ik zou af willen van de aanwezigheidscultuur die bij grote kantoren nog wel eens heerst. Het lijkt soms meer te draaien om face time op kantoor, dan om de output. Als partner streeft Strik naar een dienende leiderschapstijl, met een kwetsbare opstelling naar de jongere generatie toe waar ze de praktijk mee opbouwt. “Ik wil ze sneller wegwijs maken in de ondernemerskant van het advocatenvak en neem ze in een vroeg stadium mee naar de cliënt.”
Een ander belangrijk punt waar Strik waarde aan hecht is de internationale dimensie van het werk. “Bij Nauta voerde ik mijn taak uit voor het Nederlandse gedeelte van een internationale zaak. Nu heb ik dagelijks contact met buitenlandse collega’s over de ontwikkelingen bij cliënten en in het vakgebied, bijvoorbeeld als we een zaak doen voor een multinational. Zo krijg je ook een beter beeld van hoe je die cliënt over de grenzen heen kunt en moet bedienen. Je ontwikkelt een meer integrale visie op de aanpak en het vak van advocaat. Daarnaast heeft Linklaters een programma op basis waarvan advocaten worden uitgezonden om een periode bij een vestiging in een ander land te werken. In het Amsterdamse kantoor zijn altijd ongeveer vijf buitenlandse collega’s werkzaam. Tijdens de lunch wordt regelmatig Engels gesproken. Dat draagt ook bij aan het gevoel in een internationale setting te werken.”
Emotioneel proces
Het hele proces voorafgaand aan de uiteindelijke overstap heeft Strik doorlopen zonder medeweten van de Nauta-partners. Als partner je kantoor verruilen voor een concurrent, gold tot nog niet zo heel lang geleden als not-done. Bij de oudere generatie advocaten soms nog steeds. Bij NautaDutilh werd er verschillend gereageerd op de aankondiging van haar vertrek: “Bij de oudere partners proefde ik wat meer teleurstelling, maar de jongere generatie vond het mooi dat ik bij een Magic Circle-kantoor de uitdaging van het opzetten van de procespraktijk kon aangaan.”
Uiteindelijk was het moment van afscheid van Nauta een emotioneel proces voor Strik. “Toen ik de partners over mijn keuze vertelde, kreeg ik het wel even moeilijk. Ik heb daar veertien jaar gewerkt in een vormende periode in mijn leven, en het kantoor zal voor altijd een onderdeel van me blijven. Toch ben ik blij dat ik het gedaan heb.”