Onlangs sloot de aanmeldingstermijn voor diegenen die het ambiëren om algemeen deken van de Nederlandse Orde van Advocaten te worden. Welke namen worden genoemd als opvolger van Willem Bekkers? Advocatie struinde de donkere wandelgangen van de Orde in. Niet op zoek naar feiten, maar naar gefluisterde roddels en geruchten. “Om een deken van buiten in te vliegen – zonder bestuurservaring op het niveau van de Algemene Raad – zou ik eng vinden.” Advocatie als Kremlin Watcher.
Het profiel waaraan de nieuwe deken moet voldoen is: een teamplayer. Vooraanstaand en vakbekwaam advocaat met een uitstekende reputatie. Bestuurlijke kwaliteiten, bij voorkeur in de Orde. Maatschappelijk betrokken en in staat de kernwaarden van de advocatuur uit te dragen. Bovendien moet hij vertrouwen en gezag genieten, zowel extern als van de Balie, een bindende persoon zijn, een goed communicator en een dynamische persoonlijkheid. Ofwel: een nieuwe held van de rechtsstaat.
Wie zijn die kandidaat-superhelden dan? De afzwaaiend deken is onvermurwbaar. De namen van de kandidaten zijn veilig bij Willem Bekkers. Zelfs het aantal beschikbare kandidaten geeft hij niet prijs: “Het college moet de primeur hebben.” De zittende deken heeft ook nog geen datum voor zijn troonsoverdracht gepland. “Nog niet nodig.”
Dekens zijn traditiegetrouw afkomstig uit de Algemene Raad. Doorgaans was het de waarnemend deken die na de stageperiode doorschoof. De huidige waarnemend deken, Lotje van den Puttelaar, stelde bij haar aantreden echter nadrukkelijk geen opvolger van Bekkers te willen worden. Van den Puttelaar gaat ook uit de Algemene Raad, en valt dus af.
Alles kan
Johan Kleyn, advocaat bij Allen & Overy en prominent lid van de Algemene Raad, is ook niet erg behulpzaam. Hij zegt geen kandidaat te zijn, maar daar misschien vrijdag opeens anders over te denken, als er nogmaals vergaderd wordt. Hij benadrukt ook dat de procedure zo is opgezet dat er ruimte is voor mensen van buiten de Orde. Er kan zelfs een appél gedaan worden op dekanabelen die niet eigenlijk niet willen, beweert Kleijn. “Alles kan.”
Een deken van buiten. Hoe denkt voormalig deken van Amsterdam en hoogleraar Advocatuur aan de UvA Floris Bannier daar over? “Om een deken van buiten in te vliegen – zonder bestuurservaring op het niveau van de Algemene Raad – zou ik eng vinden. Je moet eerst de politiek leren kennen.” Wie zijn dan geschikte kandidaten volgens Bannier? “Geen idee. Ik vroeg me laatst ook al af wie het zou kunnen worden. Johan Kleyn zou een goede zijn, maar die gaat uit de raad, geloof ik. Ik word het in elk geval niet.”
Relatief GroenLinks
Een vrouw op de shortlist: Diana de Wolff. Ze lijkt de ideale kandidate, maar is nog relatief groen bij de Orde. Ze werd onlangs nog in het Advocatenblad prominent opgevoerd. Of gelanceerd? Als het om netwerk en invloed gaat, dan zit de Orde goed met De Wolff, die haar tentakels heeft in de advocatuur, politiek en de rechterlijke macht. Scheiding der machten, daar doet De Wolff niet aan, getuige haar CV.
Dat CV liegt er niet om. In 1999 werd De Wolff lid van de Eerste Kamer voor GroenLinks. Ze was woordvoerder Justitie. In 2003 werd ze lijsttrekker en fractievoorzitter. In 2007 stelde zij zich niet herkiesbaar. De Wolff was vanaf 2002 tevens raadsheer-plaatsvervanger bij het Hof in Den Bosch. In 1998 keerde ze terug naar de advocatuur als advocaat bij Stadhouders advocaten te Utrecht, waar zij zich bezig houdt met arbeidsrecht en sociale zekerheidsrecht.
Ze lijkt vooralsnog een belofte voor de toekomst, want deze keer wordt ze het naar eigen zeggen niet. Diana de Wolff: “Nee, ik ben geen kandidaat. Ik vind dat ik nog te kort meeloop.” Misschien draait ze nog bij, als bijvoorbeeld Johan Kleyn zijn gewicht in de strijd gooit. We schrijven haar nog niet af.
De twee andere vrouwen in de Algemene Raad, Louise van der Veen (rechts op de foto) en Hermine Voûte, kunnen gelden als dark horses. Als tegenargument voor Voûte zou kunnen gelden dat zij onlangs in het Advocatenblad al speculeerde op haar vertrek uit de Algemene Raad. Van der Veen is waarschijnlijk nog onvoldoende zwaargewicht. Aan de andere kant: ze heeft wel iets weg van KNB-voorzitter Erna Kortlang. Ook qua leeftijd is er niet veel verschil.
Favoriet
Dan de voorlopige favoriet van de Advocatie-redactie: Herbert Cotterell. Doet het goed bij de bookies. Voldoet aan het profiel. Heeft Breda als thuisbasis, en kan als bruggenbouwer fungeren tussen de Zuidas en het achterland.
Cotterell stelde de nieuwe Verordening op de Administratie en de Financiële Integriteit op, en loodste deze fluitend door het College van Afgevaardigden. Dat huzarenstukje kan gezien worden als geslaagde vuurdoop voor het algemeen dekenschap. Cotterell is sinds 1976 advocaat bij Rassers advocaten met als specialismen letselschaderecht en aansprakelijkheidsrecht. Daarnaast heeft hij veel ervaring op het gebied van het bestuursrecht.
Even bellen met Cotterell. Heeft u zich kandidaat gesteld? “Wat een intieme vraag stelt u me daar. Ik heb daar niets over te melden,” reageert een enigszins geschrokken Cotterell.
Na de zomer weten we wie de nieuwe opperdeken wordt. Op 25 juni wordt de officiële shortlist bekend gemaakt en weten we of dit artikel enige waarheidsgehalte en voorspellende waarde had.