Televisieprogramma NOVA berichtte vorige week dat er “steeds meer notarissen in de fout gaan.” Het aantal tuchtmaatregelen tegen notarissen neemt inderdaad toe, maar volgens de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) moeten de cijfers in breder perspectief worden geplaatst.
De KNB vindt de cijfers niet representatief: Robert Wisse, woordvoerder van de KNB licht toe: “NOVA komt tot zijn conclusie door te kijken naar cijfers van 1992 tot 2007. Tussen 1992 en 2007 is er wel het een en ander veranderd in de notariswereld, waarbij ik uiteraard doel op de inwerkingtreding van de nieuwe Wet op het Notarisambt in 1999. Je moet dus eigenlijk vooral naar de laatste vijf jaar kijken.”
Hij vervolgt: “Sinds 1999 is er slechts één formele klachtinstantie, dat is de Kamer van Toezicht. Daarvoor had je het Scheidsgerecht en het College van Beroep. Voor de meer principiële bezwaren was er de Kamer van Toezicht. De klachten van eerste twee zijn nu beide bij de Kamer van toezicht ondergebracht. Het Hof Amsterdam, de zogenoemde Notariskamer, behandelt de hogere beroepszaken.”
Ook klachten tegen kandidaten
Bovendien: vóór 1999 was het zo dat alleen tegen notarissen en klacht kon worden ingediend, niet tegen kandidaat-notarissen. Het aantal (kandidaat)notarissen waar klachten tegen ingediend kan worden, en een tuchtmaatregel kunnen krijgen, is dus flink gestegen. Een bijkomende reden voor het aantal klachten en eventueel daaruit voortkomende tuchtmaatregelen, kan de stijging van het aantal akten zijn. In 1992 waren dat er 1,3 miljoen en in 2007 1,8 miljoen. Een half miljoen meer dan in 1992, aldus Wisse.
Wisse noemt nog een reden voor het toegenomen aantal toegenomen klachten: de oprichting van het Bureau financieel toezicht (Bft) in 1999, overigens een voortzetting van de sinds 1993 bestaande notariële toezichthouder Centraal Bureau van Bijstand. “Het Bft is een beroepsmatige klager en doet dus wat ze doet: klachten indienen. Overigens draagt het KNB zelf ook klachten aan. Wel wordt er meer geklaagd binnen de sector vastgoed. Er is heel veel aandacht voor de vastgoedsector. Overigens vinden we dat een goede zaak,” aldus Wisse.
Volgens het KNB gaat bijna de helft van alle klachten bij de Kamer van Toezicht over nalatenschappen. De grote steden in de Randstad nemen het grootste aantal klachten voor hun rekening.
Vóór de zomer komt er meer inzicht in de aard van de tuchtzaken. Woordvoerder Wisse zegt dat er een speciale website van de Kamer van Toezicht komt die meer op de inhoud ingaat van de tuchtzaken en behandelde klachten.