De betrokkenen hebben afgesproken inhoudelijk niet in te gaan op het informele overleg dat gisteravond plaatsvond, maar het is wel prettig en in goede harmonie verlopen, zeggen Ruud van Gerven en Jef Oomen, die namens de groep Notaris voor rechtszekerheid aanwezig waren om hun standpunten te bespreken met het bestuur van de KNB. Dat betekent echter niet dat ze het met elkaar eens zijn geworden. Een nieuw bestuur staat klaar om aan te treden.
“We zijn er nog niet uit. We hebben gesproken over een oplossing, maar we verschillen nog wel duidelijk van mening,” zegt Ruud van Gerven. “Wel hebben we op een constructieve manier met elkaar gesproken. Wij hebben duidelijk kunnen maken wat onze bezwaren zijn op het huidige beleid van het bestuur en het bestuur heeft daar zijn visie op kunnen geven. Het is nu aan de leden om te beslissen.” Namens de KNB waren voorzitter Geertjan Sarneel en vicevoorzitter Franc Wilmink aanwezig. Eric Feijen was uitgenodigd om namens de Ledenraad het overleg bij te wonen.
“We zijn natuurlijk allebei voor het maatschappelijk belang van het notariaat, maar we zien de koers en het beleid anders,” zegt Jef Oomen. “Wij hebben op dit moment de gang ingezet naar de leden. Zij moeten beslissen of ze de koers willen omgooien en of dat met of zonder nieuw bestuur gebeurt.” De poll op de website die de groep in het leven heeft geroepen, stemt ze alvast positief. “Als je ziet hoeveel mensen het eens zijn met de stelling moet het helemaal goed komen op 6 maart,” zegt de externe woordvoerder van de opstandige notarissen Marten Kroneman vanuit Oostenrijk.
Nieuw bestuur
Gevraagd naar of er al mensen klaarstaan om het nieuwe bestuur te vormen, antwoordt Oomen bevestigend. “Ja, er is voldoende kader aanwezig om een nieuw bestuur te formeren. Binnen de groep is bekend wie er klaarstaan en op de kantoren waar zij werkzaam zijn is er ook al ruimte voor vrij gemaakt.” En wat is het beleid dat zij voorstaan? “Dat gaan we communiceren naar de leden in de komende ringvergaderingen. Het accent ligt op het maatschappelijk belang en de positie van het notariaat. In elk geval moeten we pro-actief en feller reageren.”
Het bestuur in zijn huidige vorm kan dat volgens de groep niet, omdat het zich moet houden bij zijn wettelijke taken. Belangenbehartiging hoort daar niet bij. Daarom zou het bestuur anders georganiseerd moeten worden. Oomen: “Er moet een losse entiteit komen die zich volledig richt op de rechtszekerheid en de belangenbehartiging van het notariaat.”
Schokgolf
Over de manier waarop de groep notarissen de actie heeft ingezet, is gisterenavond ook gesproken. “Zoals ik de laatste dagen al vaker heb gezegd: een slecht-weer-gesprek komt nooit gelegen. We hebben bewust gekozen voor deze boodschap en structuur. We wilden een schokgolf veroorzaken, want er moest iets gebeuren,” aldus Oomen.
Van Gerven: “Je kunt wel een timide briefje schrijven aan het bestuur, maar dat helpt niet. Dat we het nu aan de leden laten, zo hoort dat in een democratie.” Communicatieman Kroneman daarover: “De actie is sommige mensen rauw gevallen, maar in het verleden zijn signalen genegeerd. Dit was de enige manier, om te slagen moesten ze het niet op een sympathieke manier doen.” Het overleg heeft in elk geval opgeleverd dat de KNB-bestuursleden nu ook weten dat de actie los staat van personen. “Het bestuur heeft erkend dat ze dat nu ook zo ervaren,” zegt Oomen.
De KNB wil niet veel kwijt over gisteren, behalve dat ze een open gesprek hebben gehad, “waarin de heren Oomen en Van Gerven hun bezwaren tegen het bestuur en het door het bestuur gevoerde beleid nader uit de doeken deden.” De heer Sarneel heeft zelf niet meer gereageerd op het verzoek om een reactie. In de komende ringvergaderingen en in de extra ledenraadsvergadering van 6 maart zal de kwestie aan de orde komen. Het bestuur van de KNB roept alle leden op naar de ringvergadering te komen en aan de discussie mee te doen.