“Wij missen een bevlogen, scherpe en veeleisende advocaat en medeoprichter van ons kantoor, maar vooral een warm en betrokken mens.” Met deze woorden eert Kennedy Van der Laan medenaamgever en burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan, die donderdag op 62-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van longkanker.
Het kantoor roept in de reactie op de eigen website een karakteristieke boodschap van Van der Laan in herinnering, gericht aan alle advocaten van het kantoor. ‘“Doe niet ingewikkeld, doe gewoon, hou het kernachtig, wees aardig voor elkaar en werk hard voor onze cliënten.” Dat was Eberhard ten voeten uit.’ Managing partner Bart de Man noemt Van der Laan in een persoonlijke tweet ‘een goed mens en een inspirator.’
Eberhard Edzard van der Laan werd op 28 juni 1955 in Leiden geboren. Hij studeerde rechten aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. In 1992 richtte hij met zeven andere advocaten Kennedy Van der Laan op. Het advocatenkantoor telt 25 jaar verder circa 90 advocaten.
Van der Laan, zelf beëdigd in 1983, ontwikkelde zich tot een ervaren procesadvocaat die zich vooral richtte op civiele en strafrechtelijke aansprakelijkheid, vastgoed en vrijheid van meningsuiting. Als advocaat stond hij zowel ondernemingen als overheidsorganisaties bij die hem voornamelijk advies vroegen in gevoelige, complexe zaken. Ook trad hij geregeld op als mediator.
Gedurende zijn tijd als advocaat was Van der Laan al namens de PvdA lid van de Amsterdamse gemeenteraad, van 1990 tot 1998. In 2008 nam hij afscheid van het advocatenkantoor om minister voor Wonen, Wijken en Integratie te worden. Op 7 juli 2010 werd hij geïnstalleerd als burgemeester van Amsterdam. De gemeente Amsterdam roemt hem in een statement om zijn ‘menselijkheid en daadkracht’. Hij initieerde bijvoorbeeld de Top600, de aanpak van gewelddadige veelplegers, en de Treiteraanpak, die intimidatie in de woonomgeving bestrijdt. Amsterdam moet een verantwoordelijke hoofdstad zijn, was zijn opvatting.
Tijdens zijn ziekte werkte Van der Laan nog ruim acht maanden als burgemeester. In maart 2017, kort nadat hij bekend had gemaakt dat hij ongeneeslijk ziek was, ontving hij de Dekenprijs 2017 van de Amsterdamse Orde van Advocaten. ‘Een belangrijke reden om de prijs aan Van der Laan toe te kennen is dat hij na zijn overstap van de advocatuur naar het publiek bestuur zijn waardering voor de advocatuur en zijn liefde voor het vak is blijven uitdragen,’ aldus de Amsterdamse orde.
Op 18 september moest Van der Laan zijn taken als burgemeester neerleggen. In een afscheidsbrief gericht aan alle Amsterdammers schreef hij: ‘Zorg goed voor de stad en voor elkaar’. Hij laat een echtgenote en vijf kinderen na.