Net als vorig jaar voert het kadaster een tussentijdse tariefverhoging door. 22% gaat er per één augustus bovenop de tarieven. Begin dit jaar verhoogde het kadaster de tarieven met 10%. Een half jaar daarvoor was de verhoging meer dan 25%. Daarmee zijn de tarieven in een jaar tijd gestegen met 57%.
Als reden voor de nieuwe verhogingen wordt wederom de oplopende verliezen door de inzakkende woningmarkt aangevoerd. De vorige verhoging was ook al bedoeld om de tegenvallers op te vangen en deels voor een loonsverhoging van drie procent voor de kadastermedewerkers. “De salarissen liepen achter bij andere overheden. In de voorgaande jaren was er geen verhoging,” volgens woordvoerder Eefje van Gorp in februari.
Ook het eigen vermogen moest worden opgeschroefd. “Dat vermogen daalde onder het wettelijk toegestane maximum door eerdere tariefsverlagingen en de internationale financiële crisis,” aldus VROM. Volgens de minister had de laatste tariefswijziging “geen of zeer beperkte gevolgen voor de mogelijkheden van notarissen en makelaars om meer met elkaar in concurrentie te gaan.”
De maatregel komt ten tijde van de reorganisatie het kadasster momenteel uitvoert. Van de achttien kantoren zijn er inmiddels acht gesloten, dat worden er nog tien. Ook vermindert het Kadaster het personeelsbestand van 2400 naar bijna 2000 medewerkers.
De verhoging heeft alleen gevolgen voor de kadastrale registratie zoals inschrijvingstarieven, tarieven voor landmeetkundige werkzaamheden en de bijbehorende informatievoorziening. Voor andere wettelijke taken van het Kadaster zoals Landinrichting, KliC en Topografie, blijven de tarieven ongewijzigd.