De goeiige Oranjefans in Zwitserland en Oostenrijk zijn natuurlijk voornamelijk bekend vanwege hun uitbundige uitdossing. Juristen van Oranje houden echter scherp in de gaten of al die verkleedpartijen passen binnen portretrecht, sponsorafspraken en intellectuele eigendom. Een inkijkje in de wereld van de juristen van de KNVB: “We houden in de smiezen of er inbreuken worden gemaakt. Een paar keer per jaar leidt dat tot een procedure. De laatste belangrijke was natuurlijk die Leeuwenhose.”
De afdeling, drie juristen en een assistent, houdt zich bezig met een breed scala aan onderwerpen. Natuurlijk eisen Tv-rechten, FIFA en UEFA de aandacht op, maar er zijn ook tuchtzaken, spreekkoren, spelersmakelaars en reglementen. Claudine Bouma, is sinds twee jaar coördinator van de afdeling: “Het huren van een stadion voor een interland, de nauwe contacten met de amateurclubs; juist die variëteit maakt het werk steeds boeiend. We zijn een team van generalisten.”
Brulshirts en Leeuwenhose
Bij grote evenementen liggen conflicten met de officiële sponsors op de loer. De voetbalbond is dan ook op haar qui-vive. Welhaast elk Nederlands bedrijf wil een EK-graantje meepikken, en dat biedt Oranjefans een keur aan attributen: Trom-petten, Roephoeden, Brulshirts, Toetermutsen, Leeuwenhose en nog veel meer marketing gekkigheid. Bouma: “We houden in de smiezen of er inbreuken worden gemaakt. Een paar keer per jaar leidt dat tot een procedure. De laatste belangrijke was natuurlijk die Leeuwenhose.”
Onderbroek
De Leeuwenhose kwam in 2006 in het nieuws. Bavaria deelde voor de oefenwedstrijd van Oranje tegen Kameroen voor het stadion oranje broeken met staart en het Bavaria-logo uit. De KNVB beschermde de belangen van sponsor Heineken door de fans te mee te delen dat ze niet in Leeuwenhose de tribunes op konden.
In kort geding, aangespannen door Bavaria, eiste de KNVB bovendien dat de brouwer de broeken niet binnen een straal van tien kilometer rond het stadion mocht uitdelen, en de bond kreeg gelijk. Zo werd voorkomen dat de fans in hun onderbroek op de tribune moesten gaan zitten. “Ik ben blij dat de rechter ons, tot twee keer toe, in het gelijk gesteld heeft. We weten waar we aan toe zijn en kunnen een consequent beleid voeren,” zegt Bouma.
Advocaat van Oranje
Elk jaar leiden tuchtzaken uit het amateurvoetbal, of het aanvechten van stadionverboden tot een tiental processen. Dan laat de KNVB zich al jaren vertegenwoordigen door ‘Advocaat van Oranje’, Mr. Knijff van De Brauw Blackstone Westbroek. Dat de KNVB vertrouwen heeft in een geordend verloop van het EK, blijkt wel uit het feit dat Knijff dezer dagen rustig geniet van een vakantie. Bouma: “Nee, hij is niet in Zwitserland of Oostenrijk.”