De juridische sector steekt in de omzetcijfers boven andere sectoren in de zakelijke dienstverlening uit. Juridische dienstverleners noteerden in de eerste helft van 2011 een omzetplus van maar liefst 4,3 procent, vooral vanwege een zeer sterk eerste kwartaal. De verwachte omzetgroei voor heel 2011 komt uit op 3 procent. Dat blijkt uit onderzoek van het Economisch Bureau van ING.
Ook in 2012 blijft de omzet van juridische dienstverleners groeien, zij het op een lager pitje vanwege de toenemende concurrentie, prijsbewustere klanten, verhoging van griffierechten en stagnerende economische groei. De groei zal uitkomen op 2 procent. Daarmee is de juridische dienstverlening de enige sector in de zakelijke dienstverlening die volgend jaar een omzetgroei behaalt. De hele zakelijke dienstverlening moet voor 2012 rekening houden met een omzetdaling van 1 procent.
Ontslagrondes zijn positief
Volgens het kwartaalbericht van ING hebben advocatenkantoren in de eerste twee kwartalen van dit jaar geprofiteerd van de verder aantrekkende fusie- en overnamemarkt. Het vorig jaar ingezette herstel van de transactiepraktijk lijkt in de tweede helft van 2011 echter tot stilstand te komen. Vooral het aantal grote deals daalt naar verwachting, mede door het verslechterde economische sentiment. De hierdoor verdergaande ontslagrondes zijn wel positief voor de arbeidsrechtpraktijk.
Per 1 juli is de competentiegrens verhoogd naar 25.000 euro, maar voorlopig zijn nog geen sterke verschuivingen zichtbaar, aldus het bureau. ‘De verhoging zal er op termijn wel toe leiden dat bijvoorbeeld rechtsbijstandverzekeraars en deurwaarders meer binnenshuis afhandelen. Bij de overweging voor burgers zichzelf te vertegenwoordigen zal de complexiteit van een zaak bepalend zijn voor het al dan niet inschakelen van een advocaat. Bij de gang naar de rechter is daarnaast de hoogte van het griffierecht een belangrijke overweging. Ondanks enkele aanpassingen is het kabinet nog steeds van plan de griffierechten te verhogen. Hierdoor kan het aantal zaken tot 2017 met een kleine 30.000 per jaar teruglopen.’