
Drie journalisten reageren op de noodkreet van de Rechtspraak, het Openbaar Ministerie en de orde van advocaten over de dreigende teloorgang van de rechtstaat. Volgens hen heeft de Rechtspraak daar zelf een groot aandeel in.
Rechtbankverslaggever Saskia Belleman (De Telegraaf), misdaadverslaggever Jermaine Ellenkamp (RTL Boulevard) en Thomas Bruning (NVJ) schrijven in een opinieartikel op Villamedia dat het inderdaad zorgelijk is dat er sprake is van online intimidatie en bedreigingen van togadragers.
Lees ook: Togadriehoek Amsterdam slaat alarm: ‘Rechtsstaat staat onder druk’
Maar, zo schrijven zij, de Rechtspraak en het OM trekken zich steeds verder terug. Zedenzaken worden achter gesloten deuren behandeld en persruimten opgeheven. Maar wat de journalisten echt een doorn in het oog is, is dat ook geaccrediteerde rechtbankjournalisten naar verwachting binnenkort geen inzage vooraf meer krijgen in dagvaardingen. In plaats daarvan moeten ze het doen met ‘beknopte, half geanonimiseerde samenvattingen’.
Toetsenbordridders
De schrijvers van het opinieartikel betogen dat journalisten zelf moeten kunnen bepalen welke strafzaken voor ophef, onrust of verontwaardiging hebben gezorgd en aandacht behoeven. “Daarin is sturing door rechtspraak of OM principieel onwenselijk”, aldus de journalisten.
“Rechtbankverslaggevers fungeren als de vooruitgeschoven post voor burgers en geven tekst en uitleg bij de uitspraken. Vallen ze weg, dan krijgen de online toetsenbordridders vrij spel. Hun berichten zullen het wantrouwen jegens de rechtspraak, openbaar ministerie en advocaten aanjagen.”
Volgens de journalisten worden zij en hun vakgenoten ‘half geblinddoekt’ als zij geen voorinzage meer krijgen in de dagvaardingen. “Om nieuwsrelevante zaken toch op te kunnen pikken, moeten ze zittingen dan lukraak of juist permanent gaan bijwonen. Of griffies, advocaten en officieren platbellen.”
Lees het volledige opinieartikel op Villamedia