De curatoren van Imtech eisen 4,5 miljoen euro terug van De Brauw Blackstone Westbroek. Het kantoor adviseerde het bestuur van Imtech intensief in de weken voor het faillissement. Ook hebben de curatoren tuchtklachten ingediend tegen partners van het kantoor, aldus een nieuw faillissementsverslag waarover het FD vrijdag bericht.
Door Joris Rietbroek
De ondergang van technisch installatiebedrijf Royal Imtech in 2015 betreft een van de grootste Nederlandse faillissementen in de geschiedenis. In het dertiende openbare faillissementsverslag – dat donderdag is gepubliceerd – schrijven curatoren Paul Peters (AKD) en Jeroen Princen (DVDW Advocaten) onder meer dat zij reeds eind december 2018 een bedrag van 4.517.000 euro hebben teruggevorderd van De Brauw. Dit is het totaal van de betalingen die Imtech ‘op 24 juli 2015 en nadien’ deed aan het advocatenkantoor. In een brief van 23 januari dit jaar heeft het kantoor ‘de standpunten van de curatoren volledig betwist’.
“Wij zijn van mening dat de vordering van curatoren niet terecht is,” bevestigt een woordvoerder van De Brauw desgevraagd in een schriftelijke reactie. “Curatoren proberen wel vaker betalingen van vlak vóór een faillissement achteraf terug te draaien. Dit proberen zij nu ook. We zien een procedure met vertrouwen tegemoet.”
Ruim voor het indienen van de vordering, in de zomer van 2018, hebben de curatoren bij de deken vier klachten ingediend tegen de betrokken partners van De Brauw. Peters en Princen willen niet prijsgeven wat deze klachten precies inhouden, of om welke De Brauw-advocaten het gaat, heeft Princen vrijdag laten weten. “De curatoren doen buiten het faillissementsverslag om geen nadere mededelingen.”
Wel hebben volgens hun faillissementsverslag de ‘advocaten in december 2018 hun verweerschriften ingediend en de klachten van curatoren gemotiveerd afgewezen.’ De curatoren hebben hier eerder deze maand op gereageerd: de Raad van Toezicht van de NOvA moet zich nog buigen over de klachten om hierover vervolgens de curatoren te adviseren. Hierna wordt bekeken of de Raad van Discipline Amsterdam de klachten inhoudelijk zal behandelen.
De Brauw noemt de klachten ‘bijzonder teleurstellend’. “We hebben destijds en tot het einde toe met man en macht gewerkt voor Imtech om te proberen een faillissement af te wenden. Het is te betreuren dat die inspanning het faillissement niet heeft kunnen helpen voorkomen. Wij hebben in december 2018 ons verweer tegen de klachten van de curatoren ingediend en zijn momenteel onze volgende ronde van verweer aan het voorbereiden. Ook deze procedure zien we met vertrouwen tegemoet.”
In de jaren voorafgaand aan het faillissement zou Imtech meer dan honderd miljoen euro hebben besteed aan allerhande adviseurs, zeggen de curatoren. Volgens een eerder gepubliceerde reconstructie van het FD hebben advocaten van De Brauw in de laatste weken voor het faillissement van Imtech een belangrijke rol gespeeld. Zo was The Rock, het kantoorpand van De Brauw aan de Zuidas, het decor voor crisisoverleg tussen het Imtech-bestuur en de betrokken banken en geldschieters. Ook was De Brauw betrokken bij een rapport uit 2013, waarin Imtech aan aandeelhouders rapporteerde over fraude in Polen en Duitsland.
De Brauw is niet de enige adviseur van Imtech die het vuur aan de schenen krijgen gelegd van de curatoren. Peters en Princen dienden eerder al zes tuchtklachten in tegen KPMG, onder meer vanwege een gebrekkige controle van de jaarrekeningen in 2011.