In vergelijking met hoger beroep is cassatie bijzonder, alleen al omdat het aantal zaken relatief gering is. Voor het team Cassatie van Ekelmans & Meijer, specialisten op het vlak van vermogensrecht en (appel)procesrecht, is procederen in cassatie dagelijkse kost. Zij worden regelmatig door advocaten gevraagd om advies of om even te sparren.
De betrokkenheid van zo’n specialist in een vroeg stadium kan zinvol zijn als de verwachting is dat de zaak bij de Hoge Raad zal belanden. Of om in hoger beroep al mee te kijken om zo de kansen in cassatie te maximaliseren.
Met welke verschillen moet je rekening houden?
Van groot belang is het vereiste dat de gronden van het cassatieberoep direct in de cassatieprocesinleiding of het cassatieverzoekschrift moeten zijn opgenomen. Een ‘pro forma’ beroep in cassatie is niet ontvankelijk, anders dan in hoger beroep in dagvaardings- en vorderingszaken. Daar kunnen de gronden immers nog bij memorie van grieven worden aangevuld.
Sinds 1 maart 2017 wordt bij de Hoge Raad in civiele vorderingszaken digitaal geprocedeerd. Dat betekent dat alle processtukken via het webportaal van de Hoge Raad worden ingediend.
Anders dan een hoger beroep, dat een volledige herkansing voor partijen inhoudt, biedt de cassatie-instantie als ‘derde’ instantie slechts beperkte mogelijkheden. De Hoge Raad beoordeelt alleen of het recht juist is toegepast en of de motivering toereikend is.
Een goed advies van een specialist over de beperkingen die aan het cassatieberoep eigen zijn, is dus van belang. Wij helpen je graag. Doorgaans is de cassatietermijn drie maanden vanaf de dag van de uitspraak van de lagere rechter. Dit betekent dat het cassatieberoep (inclusief de cassatieklachten) moet worden ingesteld binnen deze termijn. Het is daarom raadzaam om ons ruim binnen de termijn te benaderen.
Meer informatie? Kijk op www.cassatie.nl of neem direct contact op met Derk Rijpma via rijpma@ekelmansenmeijer.nl, of met David de Knijff via deknijff@ekelmansenmeijer.nl. Telefoon: 070-3746308.