De Rotterdamse advocaat Derk van den Elzen is ook in hoger beroep van het tableau geschrapt. Dit blijkt uit een woensdag gepubliceerde uitspraak van het Hof van Discipline. De directe aanleiding is dat hij bij meerdere zittingen en piketten niet kwam opdagen, al telt ook mee dat hij in 2018 het grootste deel van het jaar was geschorst wegens ander wangedrag, waaronder brandstichting.
Het Hof van Discipline zou het door Van den Elzen aangetekende hoger beroep – hij vond de strafmaat te zwaar – aanvankelijk al in september vorig jaar behandelen. De strafadvocaat verzocht echter om aanhouding van de zaak: hij zat in verband met de behandeling van burn-outklachten en verslavingsproblemen in een Zuid-Afrikaanse kliniek. Uiteindelijk kwam hij in januari alsnog niet opdagen bij de zitting, nadat hij zichzelf enkele dagen ervoor had laten uitschrijven van het tableau.
Diverse klachten
In 2016 en 2017 neemt de Hoofdofficier van Justitie meerdere malen contact op met de deken, nadat Van den Elzen niet is verschenen bij meerdere zittingen. Ook melden zich een deurwaarder, vanwege een openstaande rekening, en een huisarts, die vertelt dat de advocaat twee keer niet is komen opdagen bij een beoordeling van een rechterlijke machtiging in de thuissituatie. Hij heeft zo de meest kwetsbare cliënten in de steek gelaten, aldus de deken.
In de zomer van 2017 wordt de advocaat aangehouden op verdenking van huiselijk geweld, waarna hij twee weken vast zit. Hij is al eerder strafrechtelijk veroordeeld, onder meer voor het bezit van harddrugs en de mishandeling van een taxichauffeur in 2013. Korte tijd na de aanhouding verschijnt hij opnieuw niet op een zitting en lukt het de rechtbank Rotterdam niet om contact met hem te krijgen. Half september 2017 wordt hij opnieuw aangehouden omdat hij zich niet aan de voorwaarden van een eerdere schorsing had gehouden: hij had zich moeten melden bij de reclassering.
‘Geen aanleiding voor minder zware maatregel’
Al deze gebeurtenissen, plus het feit dat Van den Elzen in 2018 drie schorsingen van ieder 26 weken kreeg opgelegd, waarvan één voor brandstichting in een Italiaanse vakantiewoning, maken dat het Hof van Discipline de schrappingsmaatregel in stand houdt.
‘Verweerder heeft niets aangevoerd dat op enigerlei wijze aanleiding zou kunnen geven tot oplegging van een minder zware maatregel,’ stelt het hof. ‘Verweerder heeft in zijn e-mailbericht aangegeven aan herstel te werken door zijn opname in een kliniek in Zuid-Afrika. In hoeverre hij daadwerkelijk baat heeft gehad bij deze behandeling heeft hij het hof niet laten weten. Verweerder heeft ervoor gekozen niet ter zitting te verschijnen zodat het hof hem hierover niet heeft kunnen bevragen.’