‘Potjeslatijn-titulatuur’, ‘melanine-deficit’: uiteraard dachten wij meteen aan Mohammed Enait – de spraakmakende orthodoxe moslim en advocaat uit Rotterdam – bij de vorige week gepubliceerde tuchtrechtuitspraak van het Hof van Discipline over de advocaat die de Haagse Orde een ‘etnische silo’ noemde. Niemand wilde het echter bevestigen (‘geanonimiseerd is geanonimiseerd’), en de advocaat zelf reageerde niet op een terugbel- en e-mailverzoek. Tot vorige week donderdagavond.
Door Lucien Wopereis
Hij liet de redactie per e-mail het volgende weten:
Poëtisch hè,
Ik ben geen dichter,
Ik ben een gedicht;
Ik schrijf niet,
Ik moet gelezen worden.
Wat daar verder ook van zij, het is een tijd redelijk stil geweest rond Enait. Inmiddels heeft hij kennelijk de draad weer opgepakt. Tot irritatie van de Haagse deken, die het verwijt van discriminerend personeelsbeleid door de Haagse Orde niet onbeantwoord liet passeren en Enait op het matje riep.
Het Hof van Discipline kan maar weinig waardering voor die stap van de deken opbrengen, zo bleek uit de vorige week gepubliceerde beslissing. ‘Reeds voorafgaand aan de ontvangst van verweerders brief was het de Deken bekend dat verweerder in het multiculturele debat uitgesproken standpunten inneemt en deze op eveneens uitgesproken wijze en op een niet altijd een ieder aansprekende manier voor het voetlicht brengt. Zo kan de opmerking over de Haagse Orde, die zich thans zou hebben ingegraven in een etnische silo, door een willekeurige lezer als onnodig grievend worden opgevat. In de context van verweerders antwoord op de brief van de Deken, en gegeven het niet-openbare karakter van die briefwisseling, is de opmerking (van de advocaat, L.W.) door de Deken echter niet als grievend of discriminerend op te vatten.’
De Orde probeerde Enait in 2008 en 2009 aan te pakken omdat hij bij de aanvang van rechtszaken weigert op te staan voor de rechter en omdat hij in de rechtszaal een religieus hoofddeksel draagt. Ook toen bediende hij zich bij de tuchtzaken van veel bloemrijk en bombastisch taalgebruik: Enait sprak onder meer van een ‘postmoderne vossenjacht’, ‘ongecamoufleerd verlichtingsfundamentalisme’, ‘boerenvonnis, gewezen door een Paleo-conservatieve witte rechter’.
Destijds kwam Enait als uiteindelijke winnaar over de streep, net als vorige week.
Lees ook: Jan Suyver bij zijn afscheid: “Zoek en bescherm de excentriekeling”