Toenemende concurrentie, kritischer wordende cliënten en bezuinigingen op de gefinancierde rechtshulp: het zijn stuk voor stuk omstandigheden die druk leggen op de advocatuur en die van innovatie een noodzaak maken. En dan niet alleen innovatie op juridisch inhoudelijk of technisch niveau, maar vooral op het emotionele vlak. Of hier nu een taboe op rust of niet; benut u uw emotioneel potentieel al volledig?
Begin tegen een advocaat over innovaties binnen het eigen kantoor, en negen van de tien keer zal de jurist denken aan vakinhoudelijke dan wel technische vernieuwingen, zoals juridische specialisaties of extra investeren in de Cloud. Dat zijn uiteraard evengoed noodzakelijke middelen, maar het belang van persoonlijke innovatie dient niet te worden onderschat. Het is namelijk de persoon achter de advocaat die in toenemende mate een concurrerende factor zal worden.
Transparante dienstverlening tegen een redelijke prijs blijft natuurlijk belangrijk, maar daarnaast verlangt de cliënt steeds meer naar persoonlijk contact met zijn of haar advocaat, die zich daarom zo toegankelijk mogelijk dient op te stellen. De cliënt vindt niets fijner dan op gelijke voet van gedachten te kunnen wisselen over een zaak. Het wordt kortom hoog tijd om als advocaat nog klantgerichter te gaan ondernemen, en wel vanuit het idee dat de persoonlijke band tussen advocaat en cliënt belangrijker wordt.
Als er nog een gebied is waarin de advocaat zich juist kan onderscheiden, dan is het wel ten aanzien van zijn emotionele potentieel. Het zijn immers de zachte vaardigheden als empathie, verbinding maken, authenticiteit, transparantie en sociale vaardigheden die in het contact met de cliënt een steeds grote rol zullen spelen. Het is daarom wel zo verstandig om te investeren in de versterking van uw emotionele intelligentie.
Juist dit steeds belangrijker wordende onderdeel voor de advocatuurlijke werkzaamheden hangt opmerkelijk nog in de taboesfeer. Praten over emoties, zeker in verhouding tot het werk, ligt nog altijd gevoelig bij de meeste advocaten. Jezelf hiervoor openstellen staat al snel gelijk aan een brevet van onvermogen. Het vergt moed van de advocaat om hierop te reflecteren, om na te denken over hoe hij overkomt op de omgeving en waarin verbeteringen mogelijk zijn. Een steviger verbinding met jezelf zorgt immers voor een steviger verbinding met je omgeving. Uit onderzoek blijkt dat juist emotionele intelligentie het ontbrekende ingrediënt is op weg naar een succesvolle concurrentieslag. De gave om goed met mensen te kunnen opschieten, te spreken en gehoord te worden, die maakt het verschil.
Het EQ van de advocaat kan kortom het omslagpunt vormen richting een tevreden of zelfs enthousiaste cliënt. Het is daarom de hoogste tijd dat investeringen in het menselijk potentieel als normaal gaan gelden binnen de advocatuur. Dat is geen soft gedoe, maar zakelijk gezien een nuttige en noodzakelijke investering, die zichzelf terugverdient in cliëntenbinding en dus werk en omzet. Het komt kortom niet alleen de individuele advocaat, maar op de langere duur ook de advocatuur als geheel ten goede.
Aandachtspunten
Betere emotionele vaardigheden maken dat u tot de uitblinkers gaat behoren. Deze vaardigheden kunnen bovendien gecoacht worden. Aandachtspunten in een dergelijke training zijn:
- Erkenning van uw eigen emoties, het kennen van uw sterke punten en beperkingen (persoonlijke vaardigheden)
- Bewustzijn van andermans gevoelens, behoeften en zorgen (empathie)
- In staat zijn de gewenste reacties bij anderen op te wekken (sociale vaardigheden)
Dit zijn punten die ik graag met u deel tijdens een serie ontmoetingen. Ik zorg voor een veilige en vertrouwelijke omgeving waarin u met uw eigen vragen kunt komen.
Over de trainingen
Om iedereen voldoende individuele aandacht te kunnen bieden, is er plaats voor maximaal 10 personen. Ik bied een leergang aan van 5 dagen, in samenwerking met mevrouw D. Bleeker van Bleeker Training & Advies. U heeft de keuze om de hele leergang te volgen, maar u kunt op ieder gewenst moment stoppen.
Wanneer
De eerste trainingsdag is op 20 november 2014 van 09.00 uur tot 17.00 uur. De kosten van de training bedragen per dag 325 euro (excl. BTW).
Waar
De trainingen vinden plaats in het schitterende Spaces-gebouw aan de Zuid-Hollandlaan 7 in Den Haag.
Inschrijven
Inschrijven is mogelijk tot en met 17 oktober 2014, telefonisch via 070-2400895 / 06-51048496 of per e-mail via info@cirkel-coaching.nl. Voor meer informatie kijkt u op www.cirkel-coaching.nl.
Mw. mr. M.E Gilsing is advocaat bij Orbis Advocatuur en zelfstandig coach en trainer voor advocaten als De Cirkel Coaching.