Deze week verscheen bij Sdu de eerste druk van het Compendium Verzekeringsrecht. Een handboek dat handvatten biedt voor de verzekeringspraktijk. Tijd voor een kort gesprek met een van de redacteuren, en tevens auteur: Walter van Gerner, advocaat en hoofd Litigation bij NN Advocaten.
Het compendium biedt praktijkgericht inzicht in verschillende verzekeringsrechtelijke thema’s, met name op het gebied van schade- en levensverzekeringen. Het boek dient daarnaast als hulpmiddel bij het beoordelen van concrete verzekeringskwesties. Volgens Van Gerner bedient het compendium daarbij meerdere doelgroepen: “Of je nu een medewerker in de verzekeringsbranche bent, een belangenbehartiger, een rechter, een wetenschapper of een student; het handboek biedt nuttige informatie.”
Maar op welke manier? Van Gerner licht toe: “Het compendium beschrijft allereerst de stand van het verzekeringsrecht. Vervolgens worden bepaalde belangrijke en veel voorkomende thema’s onder de loep genomen.” Dit gebeurt volgens de redacteur onder andere doordat hij en zijn medeauteurs hun visie op deze thema’s loslaten. Dit helpt de lezer om een oordeel te vormen over bepaalde kwesties.
Grensoverschrijdend
De thema’s, die diepgravend worden behandeld, zijn zorgvuldig geselecteerd, stelt Van Gerner. “We hebben ervoor gekozen enkel onderwerpen te behandelen die daadwerkelijk spelen in de verzekeringspraktijk.” Volgens Van Gerner was dit geen probleem met het huidige auteursbestand. “Alle negentien auteurs van het compendium zijn of waren werkzaam voor NN Advocaten. In hun dagelijkse werk komen zij in aanraking met bijna alle facetten van het verzekeringsrecht.”
Toch wordt in het boek niet enkel vanuit het verzekeringsrecht geredeneerd. “Hoewel het verzekeringsrecht een grote rol speelt in de verzekeringspraktijk, zijn er ook andere relevante rechtsgebieden. Denk aan het Unierecht, de privacyregelgeving of de regelgeving inzake medische keuringen. Ook vanuit deze disciplines benaderen we de thematiek.” Hierdoor heeft het Compendium Verzekeringsrecht een unieke, brede praktijkgerichte scope, en daardoor een eigen positie binnen de verzekeringsrechtelijke literatuur, aldus Van Gerner.
Met andere woorden: Van Gerner is trots op het resultaat. “Het Compendium Verzekeringsrecht beoogt het behandelen van verzekeringsrechtelijke thema’s die relevant zijn voor de praktijk. En volgens mij is dit goed gelukt”, aldus de fiere redacteur.
Volgens Van Gerner was de praktijkervaring van de auteurs doorslaggevend voor een mooi resultaat. “Het was geen sinecure om de onderwerpen – dertig in totaal – te definiëren. Er moesten keuzes gemaakt worden, want je kunt niet alles in één boek beschrijven. De praktijkervaring van de auteurs was hierbij doorslaggevend. Zij wisten perfect wat er speelt, waardoor er nu een uiterst relevant compendium klaarligt.”
De auteurs van het Compendium Verzekeringsrecht. Bovenste rij, vijfde van rechts: Walter van Gerner. (© Cécile Gijsbers)
Het Compendium Verzekeringsrecht is beschikbaar in de Sdu Webshop.