Diefstal en fraude staan bovenaan in de top tien van de belangrijkste redenen voor ontslag op staande voet. Wanneer u als (arbeidsrecht)advocaat te maken krijgt met deze sanctie in het arbeidsrecht, bent u dan bekend met de voornaamste vereisten? mr. D. van Gerven (advocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek) brengt u in de cursus ‘Ontslag op staande voet’ volledig op de hoogte van de actuele jurisprudentie over ontslag op staande voet. Klik hier om de gratis online cursus uit te proberen!
Paardenmiddel
Ontslag op staande voet is een zeer ingrijpend middel in het arbeidsrecht. Door sommige advocaten en juristen ook wel een paardenmiddel genoemd. Er volgt een onmiddellijk einde van het dienstverband, er is geen opzegtermijn, geen recht op WW en het is diffamerend voor de werknemer. Het is dan ook geen wonder dat de rechter zeer streng getoetst bij een mogelijk ontslag op staande voet. In deze weblecture zet mr. D. van Gerven aan de hand van de drie voorwaarden (dringende reden, onverwijldheidseis, mededelingseis) uiteen hoe een ontslag op staande voet rechtsgeldig tot stand kan komen. Recente jurisprudentie komt daarbij eveneens aan de orde.
Verder behandelt de docent uitgebreid de prejudiciële vragen die een van de kantonrechters heeft gesteld aan de Hoge Raad over de voorwaardelijke ontbinding: het baanbrekende Nijman-arrest uit 1983 bepaalde dat de werkgever een gerechtvaardigd belang had om de arbeidsovereenkomst voorwaardelijk te laten ontbinden. Ontbinding was onder het oude recht een snelle procedure zonder hoger beroep en cassatie, de Wwz maakt echter hoger beroep en cassatie mogelijk bij ontbinding. Kan een werkgever onder de Wwz in een verzoek tot voorwaardelijke ontbinding worden ontvangen? Deze prejudiciële vraag en het antwoord hierop, evenals de andere vragen die aan de Hoge Raad werden voorgelegd en de antwoorden erop, komen in het laatste deel van deze weblecture aan de orde.
De auteur:
mr. D. van Gerven
Mr. D van Gerven is advocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in Arbeidsrecht en Employee Benefits. Hij adviseert Nederlandse en internationale bedrijven over reorganisaties, ontslag, outscourcing en is bij diverse nationale en internationale transacties betrokken.
Actie: gratis proefcursus
Met PO-Online kunt u nascholen waar en wanneer u dat wilt. U kunt nu gratis een online cursus van PO-Online uitproberen. Deze cursus levert u ook nog eens 2 of 3 PO-punten op. Zo kunt u op een makkelijke manier ervaren of e-learning bij u past.
PO-punten halen wanneer het u uitkomt:
• De cursussen van PO-Online zijn 24 uur per dag beschikbaar via de website
• U kiest waar u de cursus volgt: thuis, op het werk of onderweg, op uw eigen PC, laptop en op uw tablet
• De cursussen zijn op ieder gewenst moment te volgen
• De cursussen zijn tussentijds te stoppen en op een ander moment te hervatten
Wilt u kennismaken met online nascholen, vraag dan hier de cursus ‘Ontslag op staande voet’ aan.
Liever een andere gratis cursus?
U kunt ook kiezen voor één van onderstaande cursussen:
De 403-verklaring
prof. mr. S.M. Bartman
Digitaal procederen (KEI): het digitale dossier
mr. M. Weij
Ontwikkelingen Strafrecht 2017
mr. G. Spong, mr. J.Y. Taekema, prof. mr. P.A.M. Mevis
Ontwikkelingen Relatievermogensrecht en Familie- en Jeugdrecht 2017
prof. mr. P. Vlaardingerbroek, mr. dr. L.H.M. Zonnenberg
Benieuwd naar de gratis cursus of wilt u meer informatie?
Tel: 030 – 26 44 100
E-mail: info@po-online.nl
Website: www.po-online.nl