“Wat een levenslijn, wat een drive, en wat heeft ze al veel gedaan.” Met deze lovende woorden won Brigitta Jakic (29) eind maart de Gouden Zandloper voor hét jonge talent in de advocatuur van 2019. De bij CMS werkzame procesadvocaat is er blij mee, maar blijft bescheiden onder alle lof: “Die drive heeft altijd in me gezeten.”
Door Joris Rietbroek
Het bericht dat haar collega’s Jakic hadden voorgedragen voor de Young Talent Gouden Zandloper, hoorde ze zelf toen ze nog in Tanzania zat. Net nadat ze de Kilimanjaro had bedwongen, want reizen gecombineerd met bergbeklimmen is een grote hobby. Eenmaal terug van die bergtop was het ‘een grote verrassing’, vertelt ze. De uiteindelijke winst was al helemaal ‘een grote eer’. Hebben we met de passie voor bergbeklimmen meteen een passende metafoor voor haar loopbaan tot nog toe – ‘op naar de top!’ – te pakken? Dit valt mee: haar bescheidenheid voert de boventoon tijdens een gesprek op het CMS-kantoor in Amsterdam.
Van bescheidenheid wilden haar kantoorgenoten juist niets weten in hun voordracht. ‘Ze combineert een niet aflatende inzet met een sterke juridische vaktechniek en uitstekende dossierkennis,” schreven zij. “Inmiddels is ze haar peers ver vooruit. Ze voert een procespraktijk en wordt ook in grote faillissementen gevraagd om deel uit te maken van het team (bijvoorbeeld inzake het Slotervaartziekenhuis). Ze weet dit als geen ander te combineren met haar lopende zaken.’
Ook prijzen ze haar maatschappelijke betrokkenheid: zo begeleidde Jakic middelbare scholieren met een biculturele achtergrond bij hun stap naar hbo of universiteit. Verder is ze een van de oprichters van de Vereniging Jonge Procesrechtadvocaten, die inmiddels meer dan 500 leden telt.
‘If you know, you know’
Jakic kwam op haar elfde met haar familie naar Nederland. Haar belangstelling voor het recht bloeide op in de bovenbouw van de middelbare school in Heerlen, waar vooral de vakken geschiedenis en maatschappijleer haar aanspraken. “Ik wilde vanaf dat moment precies weten hoe het rechtssysteem in elkaar zit. De rechtenstudie was voor mij dan ook een heel bewuste keuze.”
Het was pas tijdens haar master – dankzij twee stages bij advocatenkantoren in Nederland en New York – dat de advocatuur haar definitief greep. “Die stages waren echt een eye opener; ik besloot al snel dat ik wilde solliciteren in de advocatuur,” vertelt ze. “Ik hoefde niet meer binnen een andere beroepsgroep rond te kijken. If you know, you know. Wat me meteen zo aansprak? Feitelijk moet je een probleem terugbrengen tot de kern; daarna kun je pas op zoek gaan naar een oplossing. Tijdens die studentstages kreeg ik daar voor het eerst mee te maken, tijdens een onderzoek dat ik in een zaak deed. Toen wist ik het: dit wil ik doen.”
Nadat ze cum laude was afgestudeerd aan Tilburg University, kwam ze op haar 24ste bij CMS terecht (‘Daar zit geen spannend verhaal achter, ik heb gewoon gesolliciteerd’). De kantoorcultuur van CMS past uitstekend bij haar, zegt ze: “Een nuchter kantoor met nuchtere mensen, heel toegankelijk en je kunt makkelijk bij iedereen binnenlopen.” Vorig jaar was zij een van de gezichten van de arbeidsmarktcampagne ‘Ben jij te slim om advocaat te zijn?’.
Puzzel met pionnen
De laatste jaren heeft Jakic zich vooral toegelegd op ondernemingsrechtelijke geschillen. Haar gezicht bloeit verder op als ze vertelt over haar liefde voor de procespraktijk en de puzzels die ze mag oplossen. “Inmiddels weet ik: er gaat niets boven de procespraktijk. Je hebt altijd te maken met drie vaste spelers: de cliënt, de wederpartij en de rechter. Bij tenminste een van die drie gebeurt altijd wel iets onverwachts. De cliënt vraagt intussen veel van je, maar je moet als advocaat niet altijd blindelings uitvoeren wat wordt gevraagd. Soms moet je het lef hebben om andere keuzes maken. Intussen moet je de wederpartij voorblijven en je goed bedenken wat de rechter zal vragen naar aanleiding van mijn aangedragen argumenten. Je moet sterk vooruitdenken om de puzzel tussen die drie pionnen compleet te maken. Als dit uiteindelijk goed lukt en de zaak loopt succesvol af voor mijn cliënt – door te winnen of een goede schikking te treffen –, dan geeft dat mij ontzettend veel voldoening. Dat gevoel is mijn drijfveer, daar doe ik het voor.”
Dat klinkt inderdaad als de drive die de Gouden Zandlopers-jury alleen al uit haar nominatie kon halen. “Ik weet eerlijk gezegd niet precies waar het vandaan komt, alleen dat het altijd wel in me heeft gezeten. Ik word uiteraard gelukkig als een zaak goed afloopt, dus wil ik dat de volgende keer weer bereiken, en de keer daarna ook, enzovoorts. Ik probeer daarbij van mijn eigen krachten uit te gaan. Ik doe mijn best, probeer mijn eigen keuzes te maken en werk hard. Ik zal niet snel ‘nee’ zeggen tegen een zaak, juist omdat ik van alle nieuwe dingen kan leren. In die zin push ik mezelf wel, al lukt het me goed om de controle te houden.”
‘We wachten wel tot Brigitta terug is’
Vraag Jakic vooral niet waar ze over vijf jaar staat; ze leeft nadrukkelijk in het hier en nu. “Zolang ik het werk dat ik nu doe leuk vind en het uitdagend voor me blijft, ben ik niet zo bezig met de toekomst of een carrièrepad. Ik besloot ook pas tegen het einde van mijn studie dat ik in de advocatuur wilde werken. Blijkbaar werkt niet te veel vooruit plannen tot nu toe goed voor mij.”
Eén detail uit de nominatie mag tot slot niet onbesproken blijven: ‘Als ze op vakantie is, wachten cliënten liever op haar terugkomst dan dat een collega het dossier overneemt,’ schreven haar collega’s. Ze moet er zelf om lachen: “Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn hè? Het is echt gebeurd. Ik kwam terug van de Kilimanjaro-beklimming en tijdens mijn vakantie bleken cliënten om advies te hebben gevraagd. Ze werden doorverwezen naar mijn kantoorgenoot, maar ze gaven aan ‘toch liever even te wachten totdat Brigitta terug is.’ Natuurlijk had mijn kantoorgenoot hun vragen prima kunnen beantwoorden, maar het is leuk om te horen. Meestal ben ik degene die op input van cliënten moet wachten, nu was het eens andersom.”
Voor de Gouden Zandlopers 2020 kan jong talent weer worden genomineerd voor een Young Talent-award. Klik hier om uw nominatie in te dienen
Meer over de genomineerde Young Talents – en andere Gouden Zandloper-winnaars van 2019 – in Advocatie Magazine: