Sdu en Advocatie reikten dit jaar voor het eerst de Gouden Zandloper voor hét jonge talent in de advocatuur uit. Een prijs die uiteindelijk niet een, niet twee, maar drie winnaars kende, onder wie Martijn Loth (29). Als tech-savvy advocaat-medewerker bij Kennedy Van der Laan programmeert hij als het moet zelf software om zijn cliënten vooruit te helpen en kan hij op niveau praten met de techneuten.
Door Joris Rietbroek
Loth richt zich bij Kennedy Van der Laan vooral op IT-recht en cybersecurity. Begin dit jaar nomineerde zijn patroon Joost Linnemann hem voor de nieuwe Young Talent Gouden Zandloper. “Hij stuurde me toen het cryptische bericht dat ik mijn telefoon goed in de gaten moest houden, voor als er iemand zou bellen met vragen over mijn carrière,” herinnert Loth zich nog goed.
In gesprek met de Gouden Zandloper-jury viel zijn internationale achtergrond op – Loth is geboren en getogen in New York –, evenals zijn kwaliteiten als systeembeheerder en computerprogrammeur. Dat hij toch een studie rechten boven informatica verkoos, heeft een reden: “Ik denk dat ik als advocaat een grotere impact kan hebben; mijn doel is om de Babylonische spraakverwarring tussen technici en juristen op te lossen. Gelukkig combineer ik nu het beste van beide werelden.”
Zo ontwikkelt Loth eventueel zelf programma’s om zijn cliënten verder te brengen. Voorbeelden van zulke programma’s zijn een zelfgebouwde tool om makkelijk een schifting te maken in een grote hoeveelheid data. Of een programma voor contractanalyse dat automatisch een lijstje genereert met begrippen die nog moeten worden gedefinieerd. Dat trok de jury over de streep om hem als Young Talent binnen de advocatuur te bestempelen.
“Het komt ook weer niet heel vaak voor dat ik zelf programmeer,” nuanceert Loth. “Maar die kennis komt wel bijzonder van pas bij dossieranalyse. Ik houd me veel bezig met new technologies, die juridisch gezien nog onontgonnen gebied zijn. Denk aan blockchain, smart contracts en artificial intelligence. Met mijn IT-kennis kan ik bijvoorbeeld in het geval van een mislukt IT-project beter begrijpen wat er op technisch vlak is misgegaan en al een eerste inschatting geven voordat er een externe deskundige aan te pas komt. Daar kan ik de juridische strategie op aanpassen.”
Loth denkt dat het voor alle advocaten die moeten oordelen over technologie heel nuttig is om programmeerskills te hebben. Zelf geeft hij sinds kort programmeercursussen aan juristen. “Ik ben geen evangelist, maar met kennis van programmeren begrijp je technologie gewoon veel beter. Je kunt natuurlijk lezen dat het plaatsen van een hyperlink een ‘mededeling aan het publiek’ kan zijn, maar wat gebeurt er dan precies op de achtergrond? Als je dit begrijpt, zijn de juridische en commerciële implicaties veel beter in te schatten. Ik heb daar zelf veel profijt van, en mijn cliënten dus ook.”
De winst van de Young Talent-award leverde Loth niet alleen veel waardering en felicitaties van collega’s en jaargenoten bij de beroepsopleiding op. “Toen ik op vakantie was, belde de secretaresse op een wat vreemde toon. Dat mijn bestelling was binnengekomen. Ik wist van niets, had helemaal niets besteld. Het bleek een mooie doos wijn te zijn, afkomstig van een cliënt. Met een kaartje erbij, waarop stond dat het bedrijf blij was samen te werken met de advocaat die deze prijs had gewonnen.”
Met een Young Talent Gouden Zandloper op zak kun je je als jonge advocaat kortom in de kijker spelen, heeft Loth gemerkt. “Hoe anderen dat ook kunnen bereiken? Ik zou willen meegeven dat je dan gewoon hard moet werken en vooral moet doen wat je echt boeit, in mijn geval technologie en recht. Dat is de manier om verder te komen. Iets dat je leuk vindt doe je immers veel beter dan iets dat je niet goed ligt.”
De nominatieronde voor de Gouden Zandlopers 2019 is in volle gang. Een collega of jezelf nomineren voor de Young Talent Gouden Zandloper van komend jaar, of voor een van de andere acht categorieën? Kijk dan snel op de Gouden Zandlopers-website en zend uw nominaties in!