Legal LHBT-netwerk Forward heeft een document uitgebracht met aanbevelingen voor een meer diverse en inclusievere werkomgeving. De ‘Best practices voor LHBT inclusiviteit op de werkvloer’ zijn verstuurd naar partners en HR-managers van alle grote advocatenkantoren die zijn verbonden aan Forward. Al zijn ze evengoed van toepassing op andere bedrijven, van diversiteitstrainingen tot genderneutrale wc’s.
De reeks aanbevelingen en concrete voorbeelden voor verbetering van de acceptatie van de LHBT-werknemer vormen ‘een leidraad voor organisaties die zichzelf willen ontwikkelen’, aldus Forward-medeoprichter en NautaDutilh-advocaat Boudewijn Smit in zijn voorwoord. Ook bevat het document een overzichtelijke checklist met initiatieven.
Een voorbeeld van een ogenschijnlijk voor de hand liggende, maar niet minder belangrijke aanbeveling uit de leidraad: kritisch kijken naar het taalgebruik rondom gender en de (interne) communicatie hierop aanpassen. “De aanhef ‘beste collega’s’ kan gebruikt worden in plaats van ‘beste dames en heren’”, zo staat in de leidraad. “In combinatie met het niet vragen naar gender worden geadresseerden die zich niet strikt identificeren met hun geboortegeslacht niet bij iedere uitnodiging of aanhef hieraan herinnerd.”
Eveneens relatief eenvoudig uit te voeren en doeltreffend: de inrichting van enkele genderneutrale wc’s of het hijsen van de regenboogvlag op International Coming Out Day op 11 oktober. Voorbeelden van aanbevelingen voor de langere termijn – vooral bestemd voor HR -, zijn het organiseren van een diversiteitstraining in het introductieprogramma van kantoor en specifieke diversiteitstrainingen voor partners en afdelingshoofden.
Het de wereld in helpen van deze leidraad past binnen de corporate responsibility waar Forward op aanstuurt, zegt Boudewijn Smit in een toelichting. “Tijdens een lunch met zulke best practices merkten we dat de betrokken advocatenkantoren lang niet allemaal even ver zijn als het gaat over diversiteit en inclusiviteit,” zegt hij. “De een heeft al een eigen intern netwerk opgericht, de ander is al heel actief bezig geweest met aanpassing van de HR-documentatie. Ons doel was daarom om dit document voor iedereen zo relevant mogelijk te maken, ook voor de kantoren die al wat verder zijn.”
Smit vindt zelf het organiseren van een welkomstdag voor nieuwe medewerkers zeer belangrijk. “Een dag die in het teken staat van een goede kennismaking met nieuwe medewerkers, waarop ook duidelijk wordt gemaakt dat iemand op de werkvloer volledig zichzelf kan zijn.” Verder vindt hij het van belang dat de top van de organisatie een duidelijk statement maakt. “Dat er vanaf partnerniveau duidelijk wordt gecommuniceerd: dit is waar wij voor staan. En dan het liefst op de corporate website, zodat het voor iedereen zichtbaar is. Ik weet zeker dat dit veel impact zal hebben op de rest van de organisatie.”
‘Best practices voor LHBT inclusiviteit op de werkvloer’ van stichting Forward is hier te downloaden.