Welke Nederlandse en Belgische advocatenkantoren treden namens beleggers op tegen Fortis, of diens bestuurders? Welke beleggersverenigingen? En welke kosten zijn er voor de beleggers aan verbonden? Advocatie.nl geeft een overzicht. “Wat wij willen voorkomen, is dat de voormalige bestuurders van Fortis – Votron en Lippens – straks lekker met de benen in de Vecht gaan zitten badderen.”
De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) startte op 9 oktober namens vijfduizend aandeelhouders een enquêteprocedure tegen Fortis. Inmiddels is dat aantal gegroeid naar negenduizend beleggers, met in totaal 25 miljoen aandelen. De VEB wil duidelijkheid krijgen over de stand van zaken bij de bank. De advocaten Jerry Hoff en Frank Peters van Spigthoff Advocaten vertegenwoordigen de VEB in deze procedure bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam. Aanmelding bij de VEB kost de Fortis-beleggers niets. “Wij vragen de deelnemers alleen om lid te worden,” aldus Niels Lemmers van de VEB.
De VEB trekt op met de commerciële Belgische belangenbehartiger van aandeelhouders, Deminor Claim Management Solution. Deminor, met inmiddels zesduizend aangesloten institutionele en particuliere Fortis-beleggers, is een privé-onderneming met vestigingen in Brussel, Amsterdam, Milaan en Geneve. Beleggers die zich aansluiten bij Deminor betalen een vaste bijdrage van 1,8 eurocent per Fortis-aandeel. Er komt ook een resultaatafhankelijke variabele beloning voor het bedrijf, maar over de omvang daarvan kan partner Erik Bomans nu nog niets zeggen. De samenwerking met de VEB ziet op “het uitwisselen van informatie en argumenten, en het coördineren van te nemen stappen,” aldus Bomans.
Advocaat Hendrik Jan Bos van Bos&Partners Advocaten vertegenwoordigt circa tien zeer vermogende beleggers, naar zijn zeggen vooral self made-ondernemers. Die “ergeren zich mateloos aan bankiers die hun zakken vullen, terwijl ze spelen met andermans geld”. “Wij gaan niet achter Fortis aan, maar achter de bestuurders Votron en Lippens. Dat is voor zover ik weet één keer eerder gebeurd, eind jaren negentig van de vorige eeuw met Van der Klugt van Philips, maar toen werd Philips uiteindelijk veroordeeld. Nu willen we het opnieuw proberen. Daar zit ‘m voor mij natuurlijk de kick: nieuwe jurisprudentie maken. Wat mijn cliënten willen voorkomen is dat de voormalige bestuurders van Fortis, Votron en Lippens, straks lekker met de benen in de Vecht gaan zitten badderen.”
Advocaat A.J. de Gier van De Gier Business Law uit Utrecht vertegenwoordigt naar eigen zeggen inmiddels “duizenden” gedupeerde beleggers. Dat zijn aandeelhouders met kleine en grote pakketen, maar ook grote partijen met omvangrijke portefeuilles in obligaties. Volgens De Gier verschilt zijn strategie van die van de VEB en Belgische partijen: “Zij zijn voor zover ik dat kan overzien meer bezig met het blokkeren of terugdraaien van bepaalde transacties, terwijl wij ons meer focussen op vergoeding van de geleden schade.” Beleggers kunnen zich kosteloos bij De Gier inschrijven, maar dat betekent niet dat de dienstverlening ook kosteloos zal blijven. “Wij sturen binnenkort een e-mail naar alle aangeslotenen, met daarin het plan van aanpak, alsmede een kostenplaatje. Dan heeft men de keuze om mee te blijven doen of niet. Er komt dus nog een duidelijk beslismoment voor degenen die zich hebben ingeschreven.”
De Belgen
Het Belgische advocatenkantoor Modrikamen uit Brussel spande maandag een kort geding aan tegen Fortis. Ongeveer 140 Fortisaandeelhouders met meer dan 3 miljoen aandelen hebben zich bij het kantoor aangesloten. Het uitgangspunt voor de rechtszaak bestaat er volgens Mischaël Modrikamen van het kantoor in dat “de door de Belgische regering voorgestelde schadevergoeding totaal onvoldoende is tegenover de geleden schade. Het voorstel maakt arbitraire onderscheiden en gaat zo in tegen het gelijkheidsbeginsel van aandeelhouders”.
De Belgische beleggersvereniging Dolor diende dinsdag een klacht in tegen premier Yves Leterme in het Fortis-dossier. Volgens Dolor is de regeling van de Belgische regering discriminerend ten aanzien van driekwart van de beleggers. “Het plan van de regering om een aantal aandeelhouders te laten delen in de mogelijke meerwaarde van de deelname in BNP Paribas sluit 75% van de mensen uit,’ stelt de vereniging. De klacht is dan ook ingediend bij het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding.
Euroshareholders, de overkoepelende organisatie van een dertigtal niet-commerciële Europese aandeelhoudersverenigingen, heeft vier websites (waaronder Fortisaction.com en Fortisactie.nl) geopend om klachten van beleggers jegens Fortis te bundelen. De aansluiting is vooralsnog kosteloos. “Indien in de toekomst een bijdrage voor de actie wordt gevraagd, kan de aandeelhouder op dat moment opnieuw over deelname beslissen,” staat te lezen op de website.