Het faillissement van advocatenkantoor Endtz & Co is dinsdag 9 mei opgeheven wegens een gebrek aan baten. Dit blijkt uit gegevens van het centrale insolventieregister. Het kantoor van Antoine Endtz ging op 5 januari 2016 failliet, nadat het in de jaren ervoor verliesgevend was geweest. Een forse belastingschuld was ten tijde van het faillissement opgelopen tot ruim 600.000 euro. Hier kan de fiscus nu naar fluiten.
Curator Marcel Groenewegen (CMS) schreef in het laatste openbare verslag van 5 april 2017 al dat hij toewerkte naar de beëindiging van het faillissement. ‘Er zijn in de boedel onvoldoende middelen aanwezig om de kosten van het faillissement te voldoen, laat staan de overige (boedel)vordering.’ Volgens dit eindverslag bedraagt de vordering van de fiscus inmiddels 679.000 euro.
De problemen voor Endtz & Co ontstonden al in 2012, als gevolg van een betalingsgeschil met de grootste cliënt. Het kantoor leed in dat jaar een verlies van 440.000 euro, ook omdat de economische crisis volgens Endtz grote gevolgen bleek te hebben voor de levensvatbaarheid van zijn praktijk. Vanaf dit jaar ontstonden ook de betalingsachterstanden bij de fiscus. Een doorstart van het kantoor werd door zowel de Belastingdienst als de Orde van Advocaten geblokkeerd. Kort na het faillissement van zijn kantoor liet Endtz zich uitschrijven als advocaat.
De afgelopen tijd werkte Endtz in Amsterdam als juridisch adviseur via zijn bureau Nextius Legal, dat hij in aanloop naar zijn herinschrijving als advocaat voorlopig voortzet, vertelt hij in een reactie. “Ik wil in de loop van het jaar weer aan de slag als advocaat, maar daar heb ik geen gierende haast bij. Ik zal me hoe dan ook niet aansluiten bij een andere maatschap. Liever zoek ik als zelfstandig advocaat de samenwerking met andere advocaten op.” De naam Endtz & Co keert niet meer terug, zegt hij.
Het faillissement van Endtz & Co noemt hij achteraf ‘een goede les’. “Ik begon het kantoor middenin de crisis. Ik heb de effecten daarvan onderschat: als klein kantoor met vaste prijzen voor cliënten die vooral uit de retail komen, ben je zeer kwetsbaar. Zeker als meerdere cliënten failliet gaan en dus niet betalen.” Wat Endtz betreft zou de advocatenorde meer aandacht mogen hebben voor advocatenkantoren waar financiele problemen dreigen. “Daar zou ik mezelf in de toekomst best voor willen inzetten. Ook als dat betekent dat ik mijn naam voorgoed verbind aan faillissementen.”
Dat met de opheffing van het faillissement van Endtz & Co ook de schuld bij de belastingdienst vereffend wordt, kan Endtz niet onprettig noemen. “Ik kan verder met een schone lei, maar ik wens zo’n probleem niemand toe. Toch werkt het blijkbaar zo in Nederland: ik probeerde voor het faillissement met de belastingdienst tot een oplossing te komen. De fiscus wilde geen regeling treffen, en nu hebben ze niets.”