Advocatie brengt dagelijks en wekelijks nieuws over de advocatuur, maar vanaf volgende week komt daar een wekelijkse column bij. We hebben vijf auteurs benaderd en bereid gevonden: Max Wohlgemuth Kitslaar, Fleur Brockhus, Juriaan Mensch, Ilona Tjon Poen Gie en de u al langer bekende Christ’l Dullaert. Verder zal hoofdredacteur Lucien Wopereis meedraaien. Deze week stellen we de columnisten kort aan u voor.
Max Wohlgemuth Kitslaar (1983) is oprichter van Maxmundo, dat ondernemers helpt met hun juridische uitdagingen en het contact met hun advocaat. De focus ligt op innovatieve bedrijven die nieuwe technologieën ontwikkelen. Max’ speciale interesse gaat hierbij uit naar het duurzamer maken van de advocatuur als beroepsgroep. Duurzaam is niet per se groen, duurzaam is het waarborgen van het bestaansrecht in de Nieuwe Economie, gebruik makend van nieuwe technologieën en het Web. Noodzakelijk dus voor ieder kantoor, en tegelijkertijd een spannende uitdaging, waarvoor visie en lef vereist is. Wohlgemuth Kitslaar heeft strafrecht en Latijns-Amerika Studies gestudeerd in Amsterdam, spreekt zes talen en reist en leest graag en veel.
Fleur Brockhus (1980) werkt met haar bedrijf Brockhus & Brockhus als freelance journalist, tekstschrijver & communicatietrainer. Ze schrijft teksten in opdracht, onder andere voor banken, bedrijven en bladen. Na haar rechtenstudie aan de Universiteit Utrecht werkte Brockhus als advocaat-stagiaire bij een groot advocatenkantoor op de Zuidas. Daar deed ze inspiratie op voor haar roman De Urenfabriek. Momenteel werkt ze vanuit Dubai. Daar verwondert ze zich over woestijnskiën, zero-tolerance alcoholbeleid, bourkini’s naast bikini’s en Emirati in hun Maserati.
Juriaan Mensch (1973) loopt al een tijdje in de wereld van het juridische rond, maar altijd als outsider. Eerst werkte hij vijf jaar als accidental netwerkbeheerder bij Zuidaskantoor Boekel De Nerée advocaten en notarissen. Eenmaal de onbedoelde carrière in de IT ontgroeid, zette hij de eerste schreden op het glibberige pad der journalistiek. Na de studie schurkte hij opnieuw tegen de ongrijpbare wereld van de advocatuur aan op de redactie van Advocatie.nl. Sinds 2010 is hij freelance journalist voor onder andere Advocatie en het Advocatenblad. Verder is hij actief als copywriter. In zijn vrije tijd werkt hij aan een boek over culture wars – botsende wereldbeelden in samenlevingen wereldwijd. Daarnaast is hij sinds 2009 Zen student. Interesse voor de innerlijke mens en hoe die zich ontwikkelt, vormt de rode draad in zijn werk.
Ilona Tjon Poen Gie (1971) studeerde Notarieel Recht aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is vervolgens ruim tien jaar werkzaam geweest als kandidaat-notaris. In 2007 maakte zij een overstap naar werving en selectie van juristen. Eind 2010 richtte zij haar eigen bureau Legal Hunters op, executive search van juristen vanaf vier jaar werkervaring tot hele teams. Verder is zij mede-initiatiefneemster van Legal Women, het platform voor vrouwelijke juristen, dat ernaar streeft vrouwelijke vakgenoten bij elkaar te brengen om informatie te delen, kennis over te dragen, te discussiëren, ervaringen te delen en om te netwerken.
Christ’l Dullaert is directeur van Le Tableau, een full service werving en selectiekantoor voor de advocatuur en het notariaat. Zij studeerde Nederlands Recht en Filosofie, was advocaat en bedrijfsjurist. Dullaert woonde een aantal jaren in New York, van waaruit ze actief samenwerkte met de Harvard Law School. Tevens was zij in die periode liaison officer voor Lawyers without Borders bij de VN in New York. Dullaert schrijft al jarenlang columns voor Advocatie en Novocatie. Zij heeft inmiddels vijf boeken op haar naam staan, waarvan de laatste de titel Yoga in je Toga heeft. In dit boek schetst zij als trendwatcher de toekomst van de advocatuur. Dullaert treedt regelmatig op als spreker bij congressen en kantoorbijeenkomsten. Zij is verder initiatiefnemer en jurylid voor de verkiezing van de Patroon van het Jaar prijs.
Lucien Wopereis (1966) studeerde Nederlands recht aan de Universiteit van Amsterdam, en promoveerde aan dezelfde universiteit op de Wet Openbaarheid van Bestuur. Daarna ging hij werken als journalist, eerst als stagiair bij NRC Handelsblad, later als redacteur bij marketingvakblad Nieuwstribune en de Staatscourant. Van 2001 tot 2008 werkte hij bij de Nederlandse Orde van Advocaten als redacteur van het Advocatenblad. Vier jaar geleden stapte hij over naar Advocatie, volgens sommige Twitteraars precies het moment waarop het bergafwaarts ging met de website. Wopereis schreef al regelmatig commentaren voor Advocatie, en zal dat nu met hernieuwde energie oppakken met het nieuwe team.