De vereniging van Estate Planners in het Notariaat (EPN) is tevreden met de door staatssecretaris Weekers gegeven antwoorden op de door het Tweede Kamerlid Omtzigt (CDA) gestelde vragen naar aanleiding van de aangekondigde overgangsregeling voor de erfbelasting ter zake vruchtgebruik van ouders die hun woning hebben overgedragen aan de kinderen. De door de gewijzigde successiewet gedupeerde erfgenamen kunnen nu alsnog de reeds betaalde erfbelasting terugvorderen, zo luidt het persbericht van EPN.
Door de herziening van de Successiewet (per 1 januari 2010) werden erfgenamen die in het verleden gebruik hadden gemaakt van een door de fiscus goedgekeurde regeling opeens geconfronteerd met een aanmerkelijk hogere erfbelasting. De vorige staatssecretaris (de huidige minister van Financiën) paste de wet namelijk aan zonder overgangsregeling. Het betrof situaties waarbij ouders een woning hadden overgedragen aan hun kinderen, maar daar tot hun overlijden zelf in blijven wonen (door het vruchtgebruik van de woning te behouden). Kinderen van ouders die na 1 januari 2010 overlijden, betaalden door de gewijzigde successiewet in vele gevallen (tien)duizenden euro’s meer erfbelasting. De kinderen mochten namelijk niet langer uitgaan van de waarde van de woning ten tijde van de overdracht, maar moesten uitgaan van de waarde bij het overlijden van de ouders, die vaak aanzienlijk hoger was. Naar aanleiding van vragen van parlementariër Omtzigt liet de huidige staatssecretaris vorige maand weten op 1 januari 2012 alsnog met een overgangsregeling te zullen komen, om zo rekening te houden met de belangen van deze erfgenamen.
Afgelopen maandag schreef de staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer dat de overgangsregeling met terugwerkende kracht wordt ingevoerd. Hierdoor komen ook kinderen wier ouders vóór 1 januari 2012 zijn overleden in aanmerking voor de versoepelde regeling. Ook deze kinderen mogen alsnog uitgaan van de lagere waarde ten tijde van de overdracht van de woning. Zij moeten dan wel een formeel verzoek aan de fiscus doen. Zelfs indien een aanslag erfbelasting al onherroepelijk vaststaat, kan deze op verzoek ambtshalve worden verminderd.
Voorzitter van de EPN en notaris te Rotterdam Aniel Autar: “In 2009, 2010 en 2011 heb ik meerdere keren aangedrongen op een praktisch uitvoerbare overgangsregeling. Dat deze regeling er nu is geeft voldoening; beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Het wringt echter dat dit pas na een uitzending van Tros Radar plaatsvindt. Deze stap van de staatssecretaris leidt tot een meer consistent beleid en doet recht aan de verwachtingen die in het verleden zijn gewekt.”