De NTR komt in juni van dit jaar met een tv-programma over testamenten, waarin stellen hun wensen bespreken met de notaris. Via de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie zocht de publieke omroep notarissen die hieraan willen meewerken. Dat er binnen de beroepsgroep twijfels zijn over kwesties als geheimhouding is vanzelfsprekend, vindt ook de KNB. “Maar je kunt het ook zien als een mooie kans om de notaris meer zichtbaar te maken,” is hun redenering.
In het door Prem Radhakishun gepresenteerde programma laat de NTR in vijf delen zien wat er allemaal bij het opstellen van een testament komt kijken. De rol van de KNB is volgens communicatieadviseur Annelies van der Laan niet groot. “We hebben de producers gesproken, wat voorbeeldcasussen aangeleverd en een oproepje geplaatst op het extranet. Verder bemoeien we ons er niet mee.” De KNB kreeg ruim twintig reacties van notarissen die mee wilden doen. Drie notarissen zijn in gesprek met de producers, een van hen zal daadwerkelijk in het programma komen.
Ondanks de geringe bemoeienis lijkt de KNB met de oproep zijn akkoord voor het programma impliciet te hebben gegeven. “Ja, we zijn enthousiast over de formule. Het is natuurlijk een mooie kans om de zichtbaarheid van de notaris bij de consument en ondernemer te vergroten en om de toegevoegde waarde van de notaris te laten zien,” aldus Van der Laan.
Ruzie in de tent
Notaris Ernst Loendersloot, die een blog bijhoudt en een column heeft in De Telegraaf, uit in een van zijn blogs zijn twijfels, vooral over de geheimhoudingsplicht. “Ik vind dat je daar dan wel vreemd mee bezig bent,” zegt hij. “Straks wordt je achteraf door de KNB op de vingers getikt, terwijl ze het zelf aanzwengelen.” Hij is ook sceptisch over het programma. “Ik zie de bui al hangen, ze willen ruzie in de tent, dat geeft leuke reality tv.”
De KNB is niet zo bang dat het programma daarin te ver gaat. “Nee, zeker ook omdat het de publieke omroep is. Die zijn minder gericht op sensatie en meer op de praktijk.” De familiebijeenkomst, waarin familie het deelnemende stel advies geeft, zou wel eens tot ruzie kunnen leiden – wat de programmamakers vast niet erg zullen vinden. Van der Laan: “Ja, dat zul je gaan krijgen. Maar belangrijke zaken bespreek je normaal gesproken ook met je familie. Dat is de menselijke kant van het verhaal.”
Van der Laan begrijpt wel dat er twijfels zijn. “Natuurlijk, dat heb je altijd. Ik heb wel geluiden gehoord als: daar moet op gelet worden. Maar je kan het zien als een kans en je kan het zien als iets dat mis zal gaan, het heeft twee kanten.” De programmamakers zijn in elk geval op de hoogte van de geheimhoudingsplicht van notarissen. Van der Laan: “Daar hebben we het natuurlijk wel over gehad, maar we hebben er geen actieve rol in. We hebben de kanttekening gemaakt, het is de programmamakers duidelijk. Maar de notaris heeft zijn eigen verantwoordelijkheid daarin, we gaan hem niet aan het handje meenemen.”