Van de 25 aanvankelijk weggestuurde Leidse rechtenstudenten die van minister Bussemaker (Onderwijs) mogen terugkeren naar de opleiding, hebben zich er tot nu toe zeven gemeld. Dat stelt Pauline Schuyt, onderwijsdirecteur van de Leidse rechtenfaculteit.
Het is nog niet bekend wanneer de trage studenten hun tentamens kunnen herkansen. “Daarvoor is een wijziging van de onderwijs- en examenreglementen nodig en daar gaan enkele maanden overheen”, licht Schuyt toe.
De 25 studenten konden hun biezen pakken nadat ze na vier jaar hun bachelor nog niet hadden gehaald. Tentamenresultaten uit het tweede en derde jaar werden hierdoor ongeldig verklaard, waarmee ze hun behaalde punten verloren en de betreffende vakken niet meer mochten volgen. Minister Jet Bussemaker tikte de universiteit echter op de vingers: het verlopen van de geldigheid van studieresultaten is rechtsgeldig, maar de betreffende studenten moeten wat haar betreft de tentamens wel opnieuw kunnen maken.
Of ze die kans ook allemaal zullen grijpen, is de grote vraag. “Van 11 van deze 25 studenten hebben we de afgelopen jaren nooit iets vernomen”, zegt Schuyt. “Ze kregen meerdere malen een oproep om op bezoek te komen bij de studieadviseur, maar zij gaven hier geen gehoor aan. In dat kader denken wij dan ook wel: hoe hoger de drempel om opnieuw te beginnen, hoe effectiever de maatregel. Bedenk ook dat het om studenten gaat die in vier jaar tijd slechts 70 van de 180 studiepunten hebben gehaald.”
Intussen heeft D66 Kamervragen gesteld aan minister Bussemaker over het nut van het Bindend Studieadvies (BSA), onder meer naar aanleiding van de commotie in Leiden. Kamerlid Paul van Meenen spreekt van het ‘zorgwekkende rendementsdenken in het hoger onderwijs’ en verwijst naar een recent onderzoek, waarin gesteld wordt dat een BSA niet werkt en soms zelfs contraproductief effect kan werken. Ook zet hij zijn vraagtekens bij de geldigheidsduur van studieresultaten: “Veranderen de cursussen in het tweede jaar dusdanig snel? […] Wat zegt dit over een ieder die enkele jaren geleden is afgestudeerd?”
Volgens het door Van Meenen aangehaalde onderzoek zijn studenten die onder de BSA-regeling vallen niet aantoonbaar harder gaan studeren, of ze behalen zelfs slechtere studieresultaten dan studenten uit de tijd voordat het BSA werd ingevoerd. Schuyt noemt het ‘gevaarlijk’ om conclusies te verbinden aan een dergelijk rapport. “Ik vind het lastig om zulke onderzoeken goed te interpreteren. Het BSA is immers alweer tien jaar van kracht; in die tijd zijn onderwijsvormen ontzettend veranderd en zijn studenten anders gaan studeren. De kwaliteit van de prestaties kun je daarom niet alleen aan het BSA verbinden.”