De eerste concrete juridische toepassing van de blockchain in Nederland is een feit. Dat claimen althans de ontwikkelaars achter legal softwarebedrijf Legal Things en online serviceprovider FIRM24. Zij maken het mogelijk om digitale handtekeningen te koppelen aan de blockchain bij ondertekening van een online juridische overeenkomst. Een methode die op termijn de controlerende rol van de notaris kan veranderen.
Door een digitale handtekening te koppelen aan de blockchain is het altijd en overal mogelijk om digitaal de echtheid van een document controleren, stellen de ontwikkelaars in een artikel op de website van LegalThings. Alle gebeurtenissen in de Blockchain worden aangemerkt en opgeslagen als een transactie. In die zin is ook de ondertekening van een document of contract zo beschouwen. “We ‘timestampen’ het ondertekende document met behulp van blockchaintechnologie,” zegt Christiaan Snabel, CMO van LegalThings en FIRM24.
Zodra een document binnen de online omgeving van FIRM24 wordt ondertekend, creëert de software een unieke code, de ‘hash’. In deze hash is alle data van het document opgeslagen, inclusief het apparaat waarop is ondertekend. Deze hash wordt vervolgens aangeboden aan de blockchain, waarna er een transactiesleutel wordt gegenereerd. Deze transactiesleutel wordt terug gecommuniceerd naar de online omgeving waar het document is ondertekend.
De crux: als de gebruiker ook maar een enkele letter of spatie aanpast in het document, verandert de hash. Op die manier is voor iedereen zichtbaar dat er aanpassingen zijn gemaakt. Als het document cq. de transactie wordt ondertekend en weggeschreven via de blockchain, dan is het document controleerbaar voor iedereen. Deze controleerbare informatie staat niet in de inhoud van het document zelf, maar in de metadata van de overeenkomst.
Het is een technologie die het ‘klassieke model’ van digitaal ondertekenen op de schop kan nemen. ‘Dit zal onvermijdelijk een flinke impact hebben op de rol van elke andere ‘trusted third party’, zoals de rol van de overheid, een bank of notaris,’ aldus Snabel. ‘Er is immers geen ‘trusted third party’ meer nodig om de blockchain-transactie te controleren als iedereen dit kan doen’.
Dit betekent niet dat de blockchain de notaris op termijn overbodig zal maken: die zal akten blijven passeren. Zijn verifiërende rol kan wel veranderen, en al binnen enkele jaren, voorspelt Snabel. “De technologie neemt een deel van die rol over. Wat we nog niet kunnen, is daadwerkelijk controleren dat de juiste persoon de digitale handtekening heeft gezet. Maar ook hiervoor is software in ontwikkeling.”